none
Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Anouk van Iersel, 17 maart 2022

Website onderzoek: ontdek verbeterpunten voor jouw site

Onze opdrachtgevers zijn enthousiast: ons nieuwe website onderzoek genaamd, Resultsmatter vooronderzoek, laat hen namelijk precies zien op welke vlakken hun bestaande website verbetering nodig heeft. We bekijken elke site vanuit het oogpunt van bezoekers, zoekmachines en concurrenten, waarna we met duidelijke actiepunten komen. Ontdek hier of zo’n analyse iets voor jullie is.

Waarom een website onderzoek?

Om een nieuwe bestemming te bereiken, moet je eerst weten waar je staat. Dat geldt voor veel dingen; ook voor een website. Als je online succes nastreeft, heb je doelen nodig en moet je weten hoe ver je van die doelen af staat. Het website onderzoek van 2manydots licht jullie site van boven tot beneden door. Je profiteert hierbij van technische kennis, webdesign-ervaring en SEO-expertise. 

Waar bestaat het Resultsmatter vooronderzoek uit?

Het vooronderzoek van 2manydots is een grondige analyse van jullie bestaande website. Hiermee krijg je een compleet beeld van verbeterpunten. Actiepunten waarmee de site niet alleen beter vindbaar wordt in de zoekmachines, maar ook een prettiger ervaring aan bezoekers biedt. Concreet gaan we de volgende items bij langs.

Target audience

Om een goede website te creëren, die de juiste doelgroep aantrekt, wil je eerst duidelijk hebben uit welke personen die doelgroep bestaat. Samen met de opdrachtgever zetten wij die op papier. Soms zien we meteen al waar de schoen wringt: het ontwerp of de teksten sluiten niet goed bij de doelgroep aan. Dit is vooral het geval wanneer een bedrijf zich op nieuwe doelgroepen richt maar de website daar niet op is aangepast.

Marktbeweging

Is er sprake van markttrends die van invloed kunnen zijn op de bezoekers of leads? In dit hoofdstuk identificeren we die. Het kan dan gaan om een veranderende vraag van (potentiële) klanten of extra marketinginspanningen van concurrenten. Een pandemie of economische crisis kan de markt ook behoorlijk opschudden.

Vindbaarheid website

Het belangrijkste deel van het Resultsmatter-vooronderzoek is de analyse van de vindbaarheid. Hiermee focussen we ons op de vindbaarheid in de meest gebruikte zoekmachine ter wereld: Google. De vindbaarheids-studie is in vier elementen verdeeld:

  • Allereerst voeren we een nulmeting uit. Hieruit rollen de zoektermen waarop je website nu al gevonden wordt, je rankings in de zoekresultaten, de populairste pagina’s onder bezoekers en eventuele trends in bezoekertallen. Deze cijfers vormen een ijkpunt waarmee we het succes van verbeteringen aan de site kunnen beoordelen.
  • Vervolgens doen we een technisch SEO-onderzoek. De bestaande website kan immers nóg zulke sterke content hebben, maar als de crawler van Google daar niet bij kan, wordt je site niet goed genoeg geïndexeerd. We kijken bijvoorbeeld of de alt-teksten, paginatitels en meta descriptions zijn geoptimaliseerd en of er pagina’s zijn met statuscodes (301, 307, 404). Wanneer de tijd komt om de nieuwe website te ontwikkelen, lossen wij deze technische SEO-problemen op.
  • Ook verzorgen wij een zoekwoordenonderzoek. We ontdekken waar jullie doelgroepen nu werkelijk naar zoeken, onder andere door te kijken op welke zoektermen jullie concurrenten scoren. We groeperen de zoektermen op onderwerp en adviseren een paginastructuur die zoekmachinevriendelijk is. 
  • Tot slot voeren we een bredere website-scan uit. Die identificeert mogelijke risico’s, zoals plugins die voor errors kunnen zorgen of een site helemaal uit de lucht kunnen halen en onvoldoende beveiliging tegen hackers. Ook testen we de laadsnelheid op mobiele apparaten en desktop-computers, zowel vanuit Nederland als via buitenlandse servers.

Extra vragen

In het voortraject kan de opdrachtgever vragen stellen die wij met onze analyse kunnen beantwoorden. Zo vroeg één van onze opdrachtgevers of de zoekfunctie op de website überhaupt werd gebruikt en of er pagina’s waren die nauwelijks of helemaal niet werden bezocht. 

User Experience (UX) en User Interface (UI)

Hoe zijn de gebruikerservaring en de visuele uitstraling van de website? Deze vragen beantwoorden wij in het hoofdstuk over UX en UI van het website onderzoek. Wij bekijken in hoeverre de gebruiker centraal staat, of de website consistent is en de uitstraling modern is. Eventueel ondersteund door screenshots, laten we zien waar de site duidelijker kan.

Conclusie

Het website onderzoek vindt dus niet alleen defecten, maar biedt je ook richting. Maar wat is de algehele conclusie van de meerdere scans die we voor je uitvoeren? Je leest het in dit laatste hoofdstuk, dat je eventueel als samenvatting aan leidinggevenden kunt voorleggen. 

Het vooronderzoek is klaar; wat nu?

Het website onderzoek legt zwakke punten bloot en geeft je een gedegen inzicht in de website. Daarmee zou je zelf aan de slag kunnen gaan, als je daar de kennis en tijd voor in huis hebt. Vaak nemen opdrachtgevers een deel van de openstaande taken op zich: zo gaan ze bijvoorbeeld aan de slag met het schrijven van de SEO-content. Maar ook dát is een klus waar de tekstschrijvers van 2manydots bij kunnen helpen. 

Een logisch vervolg van het vooronderzoek is een volledig Resultsmatter-traject, waarin de professionals van 2manydots aan de slag gaan met het optimaliseren van jouw website. Door constant te meten en verbeteren en door regelmatig te overleggen groeien we samen naar de best mogelijke versie van jullie website – en dat kun je zien aan de resultaten! 

Interesse in meer bezoekers, meer leads en een sterker merk? Resultsmatter, de naam zegt het al, belooft klinkende resultaten. Neem contact op voor vrijblijvende informatie over het website onderzoek of het daadwerkelijke Resultsmatter-traject.