none
Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 28 april 2022

Yoast SEO handleiding; leer snel hoe de plugin werkt met deze uitleg

De weg naar de top van de beruchte Google rankings is er één van horten en stoten, maar de Yoast SEO handleiding helpt jullie de goede richting op.

Elk bedrijf wil de top bereiken van de Google rankings om beter zichtbaar te worden. Wanneer jij de content en blogs van 2manydots op de voet volgt weet je dat SEO hierin van levensbelang is. De Yoast SEO plugin is daarin een handig hulpmiddel voor het toepassen van relevante zoekwoorden. 

Wat is Yoast SEO?

SEO is gericht op het verbeteren van de organische vindbaarheid van jullie website, op basis van verschillende criteria. Dit is anders dan Search Engine Advertising (SEA), dat gericht is op het plaatsen van advertenties in Google. Het gaat er bij SEO om dat jouw website, op een organische manier, zo hoog mogelijk in de zoekresultaten verschijnt voor relevante zoekopdrachten. Zo komen meer kwalitatieve bezoekers op de website terecht via Google (of een andere zoekmachine).

Yoast SEO is een plugin die je kan installeren op je WordPress website om gemakkelijk je on-site SEO te optimaliseren. De functionaliteit van de WordPress plugin wordt verder toegelicht onder het kopje ‘Hoe werkt de plugin?’

Yoast SEO Premium 

Yoast SEO heeft een gratis versie beschikbaar gesteld maar om het onderste uit de digitale kan te halen bestaat er ook een Yoast SEO Premium versie. Uiteraard biedt deze premium versie de nodige mogelijkheden. Tijdens je startfase met Yoast SEO kun je nog wel eens ergens tegenaan lopen. Dan is het wel zo fijn dat je 24 uur per dag, 7 dagen per week bijgestaan wordt door de Yoast SEO support helpdesk. Dit zijn ‘echte’ mensen die jou zo goed mogelijk op weg helpen in jouw zoektocht naar een geoptimaliseerde website. Ook geeft de Yoast SEO Premium versie suggesties voor internal linking, waardoor het spinnenweb binnen jouw website steeds groter wordt en bezoekers meerdere pagina’s van jouw website bekijken. Een ander handig voordeel van de Yoast SEO Premium versie is dat de WordPress SEO plugin controleert of jouw tekst geoptimaliseerd is voor meerdere zoekwoorden. Zo beperk jij jezelf niet in de mogelijkheden van deze zoekmachine optimalisatie. 

Hoe werkt de plugin?

Nu je een idee hebt waarom Yoast SEO ontwikkeld is, gaan we kijken naar de functionaliteit van een van de populairste WordPress plugins. De populariteit van deze WordPress plugin komt namelijk niet uit de lucht vallen. Met tal van mogelijkheden kan Yoast SEO jouw website zienderogen optimaliseren.  

Met Yoast SEO kunnen jullie een zoekwoord invoeren en aan een specifieke pagina of blogpost koppelen, om de vindbaarheid van de pagina te vergroten in zoekmachines. De Yoast SEO plugin voert vervolgens een check uit om te achterhalen of het zoekwoord geoptimaliseerd is voor de pagina. Zo controleert Yoast SEO bijvoorbeeld waar en hoe vaak het zoekwoord op de pagina staat. Hier komen vervolgens aanbevelingen uitgerold om de pagina te verbeteren op basis van het opgegeven zoekwoord.

Alles op groen is geen eis

Het symbool van de zoekmachine optimalisatie is het welbekende stoplicht. Terwijl je bezig bent met jouw teksten verspringt het stoplicht van rood naar groen of van oranje naar rood. De valkuil van dit stoplicht is dat je je hierop blind staart. De illusie dat met een groen bolletje de weg open ligt naar de bovenste plek in de Google ranking is een farce. De uiterste zijde van het spectrum is dat je ook met een oranje bolletje hoog in de Google rankings kan komen. Ben vooral zorgvuldig in het volgen van de stappen van Yoast SEO, dat levert gaandeweg meer resultaat op dan de stand van het stoplicht.

Header 2md 18. Yoast seo handleiding; leer snel hoe de plugin werkt met deze uitleg

Onze Yoast SEO handleiding

Nu je bent bijgepraat over de functie en wat het toevoegt aan zoekmachine optimalisatie, gaan we over op hoe je Yoast SEO gebruikt. Begin met het schrijven van een door jou gekozen tekst. Gebruik hierbij de SEO Content Checklist. Door het volgen van de stappen, bouw je vanaf het begin een on page SEO vriendelijke tekst op, met geoptimaliseerde afbeeldingen. Nadat je alle stappen van de SEO content checklist doorlopen hebt, begin je met het invullen van de gegevens in de Yoast SEO plugin aan de hand van de handleiding hieronder.

Downloaden en installeren

Voor je echt aan de slag kan met de Yoast SEO plugin zal je deze moeten downloaden en installeren. Dit doe je via het Dashboard van WordPress. Daar staat links in het menu de optie plugins. Vervolgens klik je op nieuwe plugins (add new) bovenaan in het scherm, waarna verschillende WordPress plugins opdoemen. Via het zoekvenster kan je zoeken naar de Yoast SEO plugin. Heb je de Yoast plugin gevonden? Installeer deze dan en vergeet niet op ‘Plugin activeren’ te klikken.

Wanneer je de Yoast SEO plug-in hebt geïnstalleerd en geactiveerd, krijg je een nieuw item te zien in WordPress, in de linkerkolom. Dit item heet ‘SEO’ en daarmee kom je, via de sectie ‘algemeen’, terecht op het Yoast SEO dashboard. Dit is de overzichtspagina waar je algemene instellingen kan wijzigen en eventuele problemen en meldingen staan. Daarnaast kun je hier ook upgraden naar Yoast Premium.

In de achterkant komt onderaan op iedere pagina een Yoast SEO venster, waar je per pagina verschillende content elementen kan instellen en controleren. Het venster is opgedeeld in vier categorieën om je tekst te optimaliseren.

  • SEO
  • Leesbaarheid
  • Schema 
  • Sociaal
Tabblad in yoast seo widget (plug-in)

SEO tabblad

We duiken eerst in de instelling die je per pagina kan invoeren met betrekking tot SEO. Het tabblad ‘SEO’ is het eerste tabblad dat standaard zichtbaar is als je bij het venster bent. De instellingen die je hier kan invoeren is voor velen de belangrijkste reden om deze plugin te gebruiken. We nemen ze hieronder daarom graag even door, zodat jij alles goed instelt voor de zoekmachine.

Focus keyphrase

In het deel ‘focus keyphrase’ voeren je het zoekwoord in dat hoort bij de pagina. Dit is het zoekwoord waarop de pagina gevonden moet worden in Google. Het is belangrijk om te weten dat de focus keyphrase van Yoast niet helpt te ranken in Google: het is alleen een advies om de content te controleren en optimaliseren. Na het invoeren van de focus keyphrase, krijg je te zien wat goed gaat en wat er beter kan op de pagina in verband met je gekozen focus keyphrase (focus zoekwoord).

Een focus keyphrase kan 1 woord zijn, maar ook uit meerdere woorden bestaan. Spaties zijn dus mogelijk. Het is aan te raden om de focus keyphrase uit maximaal 3 woorden te laten bestaan. Het is niet de bedoeling dat de keyphrase een zin vormt. Idealiter komt het focus keyphrase voort uit een zoekwoordenonderzoek. Zo weet je waar zoekvolume op zit en wat je de meeste bezoekers zal opleveren.. Een aantal punten die belangrijk zijn bij het gebruik van de focus keyphrase zijn:

1. Laat het zoekwoord regelmatig terugkomen in de tekst, maar niet al te vaak. Het moet nog wel prettig zijn om te lezen. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe lang een tekst is. Houd een richtlijn aan tussen de 1,5% en 3,5% van het aantal woorden in de tekst.

2. Zorg ervoor dat jullie het zoekwoord maar in één tekst als focus keyphrase gebruiken en niet in meerdere teksten. Het is tenslotte niet de bedoeling dat jullie eigen teksten met elkaar gaan concurreren.

3. Gebruik ook synoniemen van de focus keyphrase. Jullie hoeven niet perse vast te houden aan het hoofd trefwoord, maar wissel eens af als je voor dit zoekwoord niet een eigen pagina wil maken. Het algoritme van Google blijft optimaliseren en herkent steeds beter synoniemen.

Om de pagina te optimaliseren, is het vervolgens van belang om de focus keyphrase op specifieke plekken terug te laten komen. Zet het zoekwoord in ieder geval in de URL van de pagina, in de titel, in de meta-description en in de eerste alinea.

SEO Titel

Zorg dat iedere pagina een unieke SEO-titel heeft en houd daarbij rekening met SEO-optimalisaties die hierop toegepast kunnen worden. Een aantal tips:

  • Schrijf voor elke pagina een andere SEO-titel. 
  • Gebruik in de titel tussen de 55 en 65 tekens. Is er niet genoeg ruimte, laat dan de bedrijfsnaam weg.
  • Plaats het belangrijkste zoekwoord vooraan in de titel.
  • Gebruik geen synoniemen van de focus keyphrase in de SEO-titel. Zet synoniemen alleen in de tekst op de pagina.
  • Zorg voor een clickbait in de titel, door bijvoorbeeld woorden als ‘beste’, ‘professionele’, ‘Dé 10 tips’ en het jaartal toe te voegen.

De titel is een klikbare kop op de zoekresultatenpagina. Het dient een nauwkeurige en beknopte beschrijving te geven van de inhoud van de pagina. Daarnaast staat de titel ook bovenin de webbrowser weergegeven. Een goede SEO-titel kan een positieve bijdrage leveren aan de CTR (Click Through Rate) van een zoekresultaat. 

Slug

Nog zo’n woord waar je de betekenis misschien niet gelijk van weet. Toch is de zogenoemde slug een essentieel onderdeel in de Yoast SEO checklist voor het verbeteren van de zoekmachine optimalisatie. De slug is een gedeelte van jouw URL. In de slug staat vaak erg beknopt beschreven waar jouw geschreven tekst over gaat. Geregeld zie je dat een een URL van een webpagina de gehele blogtitel bevat. Probeer dit te vermijden door enkel het focus zoekwoord van het blogartikel te gebruiken in de URL. Zie het voorbeeld hieronder. 

In plaats van ‘yoast-seo-handleiding;-leer-snel-hoe-de-plugin-werkt-met-deze-uitleg’ kies je voor ‘yoast-seo-handleiding’. De eerste URL is te lang waardoor Google het moeilijk vindt om dit goed te rangschikken. De tweede URL is beknopt maar toch duidelijk waar de tekst over zal gaan. Hier kan Google wēl mee aan de slag.

Metabeschrijving

Het is voor de zoekmachine optimalisatie van belang om voor iedere pagina een unieke meta omschrijving te schrijven. Houd rekening met SEO optimalisaties die hierop toegepast kunnen worden:

  • Gebruik 130-150 tekens;
  • Zet het zoekwoord zo ver mogelijk naar voren;
  • Eindig met een call-to-action;
  • Gebruik geen dubbele meta-descriptions;
  • Zorg ervoor dat de meta beschrijving de aandacht trekt; 
  • Laat de meta opvallen ten opzichte van de concurrentie.
Instellingen voor een pagina binnen yoast seo

Bekijk de SEO Analyse

Wanneer jullie de focus keyphrase, de SEO-titel en de meta omschrijving hebben ingevuld, komt de Google preview tevoorschijn. Om de Google preview te optimaliseren, is het van belang om na te denken over de SEO-titel en de meta omschrijving. Een goed ingestelde SEO-titel en meta omschrijving zorgen ervoor dat jullie pagina aantrekkelijker oogt om op te klikken en beter rankt.

Gebruik de SEO analyse die de plugin geeft als ondersteuning van je SEO-inspanningen maar let vooral zelf op de kwaliteit van je teksten en de juiste inhoud. In de SEO analyse zullen rode, oranje en groene bolletjes verschijnen. Punten zoals interne links, alt tekst en de lengte van de titel en meta beschrijving worden gecontroleerd en weergegeven in de analyse. Optimaliseer zo veel mogelijk punten, maar zoals hierboven staat vermeld zijn deze niet heilig. Controleer dus vooral zelf op de inhoud. 

Het laatste menu-item; Geavanceerd

Wanneer je nog niet helemaal thuis bent in de Yoast SEO plugin is onze tip om zo min mogelijk te veranderen aan de geavanceerde instellingen. Dit kan namelijk ten koste gaan van de on page SEO op jouw WordPress site. Wanneer je wel thuis bent in deze WordPress plugin, kun je hier de canonieke URL aangeven of de pagina op no-idex zetten als deze niet geïndexeerd in Google moet worden. 

Tabblad Leesbaarheid

In het tabblad ‘leesbaarheid’ geeft de tool aanbevelingen op het gebied van leesbaarheid. Het bekijkt de pagina als het ware door de ogen van de doelgroep, om te kijken hoe leesbaar de content is voor bezoekers. Onder dit tabblad staan een aantal suggesties hoe jullie de content op de pagina kunnen verbeteren. Volg de suggesties op die de analyse weergeeft onder dit tabblad, zoals ‘Probeer kortere zinnen te maken’ en ‘Gebruik meer signaalwoorden’. 

Tabblad schema

Jouw website bevat broodnodige content. Van artikelen tot een informatiepagina over jouw bedrijf. Al deze content leidt tot een ander doel. Met de Yoast SEO plugin geef je per pagina aan tot welke categorie deze behoort. Deze onlangs toegevoegde functionaliteit geeft een extra waarde aan de structured data van de pagina. Zo geef je extra informatie aan Google om de pagina te indexeren. Een voorbeeld van het gebruik van structured data is het weergegeven worden in Google for Jobs.

Tabblad sociaal

Social media is een onmisbare schakel binnen de marketing van jouw bedrijf. Ook hiervoor heeft de Yoast plugin een tabblad. In dit tabblad krijg je voorbeelden te zien van hoe jouw teksten er op verschillende social media platform zoals Facebook, Twitter en Instagram worden vormgegeven als je de pagina daarop deelt. Ook kun je afbeeldingen toevoegen. Vergeet bij alle afbeeldingen die worden toegevoegd niet de bestandsnaam en alt tekst te optimaliseren.

Technische basisinstellingen

Je zou denken dat er ooit een eind komt aan alle functionaliteiten van de WordPress plugin Yoast SEO, maar ook de technische basisinstellingen zijn te belangrijk om niet benoemd te worden. Deze kun je vinden links in het dashboard onder SEO. Neem vooral even een kijkje om alles uit Yoast SEO te halen.


Laat een specialist het werk doen

Wij snappen heel goed dat al deze informatie over de functionaliteiten van de WordPress SEO plugin je wat doet schrikken. Het zijn inderdaad veel handelingen die tijd kosten maar daarentegen zijn wij ervan overtuigd dat het absolute meerwaarde heeft. Om je toch nog een beetje te helpen heeft 2manydots het Resultsmatter-traject ontwikkeld. Dit traject doet een volledig vooronderzoek naar jouw website zodat je op voorhand al weet waar de verbeteringen liggen op jouw website.