Updaten naar WordPress 5.0 met Gutenberg editor

Overzicht van de meest gestelde vragen over de zin en onzin van het updaten naar WordPress 5.0 met Gutenberg editor en de migratie naar PHP7.2.

Meest gestelde vragen

WordPress Core update 5.0

Waarom is de informatie over WordPress 5.0 belangrijk voor mij?

WordPress 5.0 wordt binnenkort gelanceerd. De huidige versie van WordPress 4.x wordt daarmee End-of-Life, wat betekent dat een update noodzakelijk is. Grote updates brengen veranderingen met zich mee. Alle veranderingen zorgen voor een snellere, veiligere en stabielere website. Dat betekend ook dat er afscheid wordt genomen van verouderde technieken. Doordat oudere technieken niet meer ondersteund worden, kan het zijn dat bestaande functionaliteiten stopt met functioneren.

Wat is het verschil tussen WordPress versie 4.0 en WordPress versie 5.0?

WordPress 5.0 is;

  • Sneller – Door gebruik van PHP 7.2,
  • Veiliger – Door te stoppen met het gebruik van oude technieken,
  • Stabieler – Doordat de ‘core’ is herzien,
  • Gebruiksvriendelijker – Door Gutenberg editor krijg je meer controle over de content,
  • Compliant – Door integratie van aantal AVG gerelateerde functies.
Zijn er kosten verbonden aan de update naar WordPress 5.0?

De update van versie 4.0 naar WordPress versie 5.0 is wat we in ICT land noemen, een ‘major update’. Major updates vallen buiten het reguliere onderhoud omdat het mogelijk is dat verouderde technieken niet met terugwerkende kracht ondersteund worden en dus aangepast moeten worden. Dat gezegd hebbende voert 2manydots de update kosteloos uit.

Alleen op het moment als blijkt dat er componenten in de website aanwezig zijn die na de update niet meer goed functioneren zullen er kosten in rekening gebracht worden.

Update: 14 januari 2019 – De uitrol van WordPress versie 4.0 naar versie 5.0 is gestopt en tot nader order uitgesteld i.v.m. problemen na de update.

Moet ik iets doen om te updaten?

Nee, 2manydots voert de update de komende tijd uit.

Wat is de 'Gutenberg editor' en wat is het voordeel voor mij?

Gutenberg is een front-end editor. Dit betekent dat je direct je pagina of bericht kunt aanpassen terwijl je je pagina ziet zoals je bezoekers die ook zien. Voor veel gebruikers van WordPress een grote impact. Voor opdrachtgevers van 2manydots valt dit mee omdat wij al jarenlang met het ‘nieuwe’ blokken principe van Gutenberg werken.

Bij de update van WordPress 5.0 zullen wij in eerste instantie de nieuwe editor ook uitschakelen en verandert er voor jou als gebruiker niets. We zullen eerst moeten onderzoeken of en wanneer we de Gutenberg functionaliteit kunnen gaan gebruiken in combinatie van onze ‘flexible sections’.

Meer informatie over Gutenberg vind je hier.

Meest gestelde vragen

PHP 7.2 update

Moet ik upgraden naar PHP 7.2?

Ja, het is bij 2manydots niet mogelijk om verouderde software te blijven gebruiken.

Per 31 december 2018 stopt de ondersteuning vanuit de leveranciers voor het gebruik van oudere versies van PHP waardoor de veiligheid van de website en server mogelijk ernstig in het geding komt voor bedrijven die de verouderde versies dan nog gebruiken.

Wat zijn de voordelen van de upgrade naar PHP 7.2 voor mij?

PHP7.2 is de volgende generatie programmatuur. Met PHP7.2 wordt je website vooral een stuk sneller. Tests laten zien dat de laadtijd van een website gemiddeld met 50% wordt verminderd. Met andere woorden; met de upgrade naar PHP7.2 wordt de website gemiddeld genomen 2x sneller.

Zijn er kosten verbonden aan de upgrade naar PHP 7.2?

De update van versie 5.6 naar PHP versie 7.2 is wat we in ICT land noemen, een ‘major update’. Major updates vallen buiten het reguliere onderhoud omdat het mogelijk is dat verouderde technieken niet met terugwerkende kracht ondersteund worden en dus aangepast moeten worden. Dat gezegd hebbende voert 2manydots de update kosteloos uit. Alleen op het moment als blijkt dat er componenten in de website aanwezig zijn die na de update niet meer goed functioneren zullen er kosten in rekening gebracht worden.

Moet ik iets doen om te upgraden?

Nee, 2manydots voert de update de komende tijd uit.