Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 26 juli 2022

Google Analytics introduceert EU-domeinen en mag blijven bestaan in Nederland

Begin 2022 stond de wereld van het internet op zijn kop. Het nieuws dat Google Analytics in Nederland verboden zou worden wegens gebrek aan privacy, liet de internetwereld op zijn grondvesten schudden. Inmiddels is de grootste schrik voorbij, en wat blijkt; Google Analytics blijft, met behulp van een verandering in de regels, gewoon beschikbaar binnen onze landsgrenzen.

Google Analytics is zo verweven in onze strategie dat we eigenlijk niet meer zonder kunnen. Je wil namelijk een gebruiker op jouw website, van binnenkomst tot wegklikken, nauwkeurig volgen. Welke weg legt de gebruiker af? Op welke pagina klikt hij of zij juist weg? Welke Call To Action zorgt voor de meeste conversies? Allemaal data die jouw website op termijn beter dient te maken. 

Vrezen voor bestaan

Het was echter Google Analytics dat het voortbestaan binnen Nederland eigenhandig in gevaar bracht. Data uit websites werd door Google Analytics namelijk digitaal verscheept naar de Verenigde Staten. En dat laatste is tegen de AVG-wetgeving. In die wetgeving staat namelijk beschreven dat alle data vanuit Google Analytics binnen Europa moet blijven. De Oostenrijkse privacytoezichthouder DSB trok aan de bel waarna de privacyorganisatie NYOB een rechtszaak aanspande. Het gevolg? Google Analytics moest vrezen voor het bestaan in Nederland.

Veiligheid

Maar was al die ophef over Google Analytics begin 2022 gegrond? In het huidige tijdperk waar privacy belangrijker is dan ooit, kunnen we stellen van wel. Het feit dat gegevens de oversteek maakte richting de Verenigde Staten bracht de nodige risico’s met zich mee. Een AVG/GDPR-wetgeving ontbreekt namelijk in de VS. Hierdoor kregen derden toegang tot de gegevens en dat is volledig in strijd met de wetgeving die we in Europa hanteren.

Verandering

Dit incident was voor Google Analytics reden om een verandering door te voeren. Vanaf heden heeft Google Analytics EU-domeinen geïntroduceerd wat ertoe leidt dat gegevens van websites Europa niet meer verlaten. Ook belooft Google Analytics dat er geen IP-adressen verzameld worden. Met deze aanpassing trad Google Analytics weer binnen de regels van de AVG-wetgeving en is het risico op verdwijning uit Nederland vermeden. 

Dc82fc80 e181 4056 9806 cd5158f05ec7. Google analytics introduceert eu-domeinen en mag blijven bestaan in nederland

Om te kijken of dit voor jouw website al om is gezet, dien je in het netwerktabblad van je developerstools te duiken. Zoals in het screenshot vermeld staat, kun je zien dat region1.google-analytics.com of region1.analytics.google.com in de Request URL. Dan weet Google zeker dat jouw website binnen de Europese AVG-regels hoort. Zo kun je weer, privacyvriendelijk, gebruikmaken van Google Analytics. Eind goed, al goed van een saga die oneindig leek.