Website laten maken
Univers

Digitaal medium meer dan 13.000
artikelen voor Univers Tilburg

Digitaal medium met 13.000 artikelen voor Univers

Het onafhankelijke journalistieke medium van Tilburg University

Project Informatieve website
Opdrachtgever Univers
Sector Media & journalistiek

Univers is een digitaal medium voor lezers die op de hoogte willen blijven van de meest actuele ontwikkelingen in de academische wereld.

Database artikelen 13.000

Uitdaging

Op de planning van Univers stond een stabiele, toekomstbestendige website. De nieuwe website moest gebruiksvriendelijk en overzichtelijk worden gemaakt voor zowel de redactie als de gebruiker. Daarvoor is het Content Management Systeem (CMS) WordPress erg geschikt. De mobiele weergave was hierbij een belangrijk aspect, omdat veel website bezoeken via mobiel kwamen.

De website was toe aan een nieuwe, frisse uitstraling waarbij artikelen op de website prettig te lezen waren voor bezoekers, op zowel mobiel als desktop. Bezoekers moeten daarbij gestimuleerd worden om door te klikken naar andere artikelen en suggesties kunnen geven. Daarnaast moet de redactie de nieuwe website gemakkelijk kunnen beheren.

Samenvattend was het belangrijk om aan de slag te gaan met zowel de user interface als de user experience, zonder dat de oude content verloren ging.

Vraag

Univers heeft een website met veel nieuwsartikelen en content. Door de grote hoeveelheid content was de oude website niet gebruiksvriendelijk. Met name de redactie van Univers ervaarde hinder in het beheren van de website. Ook voor bezoekers was de website niet optimaal ingericht, vooral in de mobiele weergave van de site.

In de oude admin-omgeving, de backend, zaten veel verouderde en dubbele functionaliteiten. Het was rommelig en niet beveiligd. Hierdoor kwam veel spam binnen via commentaren en formulieren.

Om die reden was Univers toe aan een nieuwe website waarbij alle content, inclusief de SEO-waarden, bewaard moest blijven. De uitdaging was dat bijna 13.000 artikelen moesten worden gemigreerd naar een nieuwe website. De redactie van Univers had al ervaring met 2manydots door een eerdere samenwerking. Omdat zij niet tevreden waren met hun huidige internetbureau, kozen ze voor een nieuwe samenwerking met 2manydots.

Oplossing

Een nieuwe, opgeruimde backend biedt meer flexibiliteit voor redacteuren om artikelen te schrijven en publiceren. Hierbij werden overbodige functionaliteiten geschrapt om een snelle en veilige ervaring te bieden. Anti-spam maatregelen in formulieren zorgen er bijvoorbeeld voor dat spam zo veel mogelijk beperkt wordt. Ook het gemakkelijker veranderen van de structuur en de opmaak van de homepagina, middels een aantal vooraf gedefinieerde templates, behoort tot de mogelijkheden.

Tevreden team

Er zijn verschillende rollen binnen de website waarbij een auteur bijvoorbeeld geen rechten heeft om te publiceren, maar alleen een tekst kan indienen. Vervolgens kan de hoofdredacteur, met een andere rol, de tekst controleren en uiteindelijk inplannen voor publicatie. Een tevreden team van redacteurs werkt nu in een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke backend.

Gebruiksvriendelijkheid

Vanuit data van Google Analytics werd gekeken waar gebruikers naar op zoek zijn. Het nieuwe design werd gebaseerd op deze data om de user experience te verbeteren. Ook de laadsnelheid werd aangepakt voor zowel de front- als de backend. In de nieuwe website werden alle 13.000 artikelen, inclusief SEO-waarden, gemigreerd waardoor er rekening gehouden werd met de online vindbaarheid van Univers.

Alle content onderdelen van landingspagina’s werden omgezet naar flexible sections (ACF). Voor artikelen wordt gebruik gemaakt van de Gutenberg editor, waardoor artikelen gemakkelijk bewerkt en gepubliceerd kunnen worden in de backend. Ook heeft Univers nu een ‘blog to social’ plug-in waarbij het mogelijk is om artikelen meteen te publiceren op social media. In deze social plug-in zitten veel verschillende functionaliteiten. Zo kan de redactie bijvoorbeeld op verschillende kanalen posten en posts inplannen.

“We hebben oriënterende gesprekken gevoerd met verschillende websitebouwers. Na vergelijking kwam 2manydots voor ons als beste uit de bus."
Bart Smout
Hoofdredacteur,Univers
“De samenwerking was en is erg prettig: we kunnen altijd terecht met onze vragen en onze wensen worden steevast voortvarend opgepakt.”
Bart Smout
Hoofdredacteur,Univers