Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 19 januari 2023

Digitale toegankelijkheid: website voor iedereen

Digitale toegankelijkheid wordt steeds belangrijker en dat is een goed teken. Het is namelijk helemaal niet zo vanzelfsprekend dat iemand jouw website kan lezen, laat staan begrijpen. Om het voor iedereen binnen de Nederlandse bevolking behapbaar te maken, wordt er steeds strenger naar digitale toegankelijkheid gekeken. In dit blog geven we je een aantal bruikbare tips waarmee jij digitale toegankelijkheid creëert op jouw website.

Wat is digitale toegankelijkheid?

Zo’n 35% van de Nederlandse bevolking heeft een vorm van een beperking waardoor het voor deze groep moeilijk is om traditionele websites te bezoeken, lezen of begrijpen. Dat vertaalt zich naar miljoenen Nederlanders. Een veel grotere groep dan je misschien op voorhand denkt. Deze beperkingen lopen uiteen van slechtziend tot doof en van kleurenblind tot autistisch of motorisch beperkt. Digitaal toegankelijke websites, mobiele applicaties of andere digitale kanalen zijn ook voor deze mensen met een beperking goed toegankelijk.

Richtlijnen voor digitale toegankelijkheid

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn in het leven geroepen om alle intergebruikers gelijke kansen te bieden en digitale toegankelijkheid te waarborgen. Deze richtlijnen geven aan hoe websites gemaakt en ontworpen moeten worden om ervoor te zorgen dat ze voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht hun beperkingen. De richtlijnen zijn er op drie niveaus, met toenemende graad van moeilijkheid: A, AA en AAA. Voor websites van de Nederlandse (semi-)overheid zijn de eisen op niveaus A en AA verplicht.

Tekstuele alternatieven bieden voor afbeeldingen en audio

Het is belangrijk om tekstuele alternatieven te bieden voor afbeeldingen en audio. Deze maatregel zorgt ervoor dat mensen met een visuele of auditieve beperking de website makkelijker kunnen betreden en gebruiken. Gebruik je namelijk alleen afbeeldingen? Dan is het voor iemand die slechtziend is haast onmogelijk om zich door jouw website te navigeren. Ditzelfde geldt voor audio. Iemand die slechthorend is baant zich maar moeilijk een weg door een website die bol staat van audio. Een tekstueel alternatief biedt dan uitkomst. Voorkom echter wel PDF bestanden. Deze zijn vaak moeilijk te openen of onleesbaar.

Werk met voldoende contrast

Het werken met voldoende kleurcontrast tussen tekst en achtergrond is erg belangrijk voor de digitale toegankelijkheid van jouw website. Veel mensen kunnen kleuren namelijk moeilijk onderscheiden. Wist je dat Nederland maar liefst 700.000 kleurenblinden en meer dan 200.000 slechtzienden telt?

De richtlijnen verlangen daarom van website-eigenaren dat ze een kleurcontrastverhouding tussen tekst en achtergrond van minimaal 4,5 op 1 hanteren voor reguliere tekst en 3 op 1 voor grote tekst (lettertype 18 of hoger). Dit is ook de internationale standaard. Het klinkt misschien als hogere wiskunde, maar dit kun je altijd uitbesteden aan 2manydots. Wij zorgen ervoor dat zowel de tekst als de grafische elementen op jullie website hieraan voldoen.

Toetsenbord vriendelijk

Een toetsenbord vriendelijke website is essentieel voor de digitale toegankelijkheid. Dit resulteert erin dat mensen met een fysieke beperking, denk aan een motorische beperking of ouderen, de website kunnen gebruiken zonder een muis. Je kunt jouw website toetsenbord vriendelijk maken door alle interactieve elementen zoals knoppen en links klikbaar te maken met enkel een toetsenbord.

Jouw website moet gemakkelijk te navigeren zijn

Een gebruiker kan altijd makkelijk navigeren door een toegankelijke website. Dit leidt tot een positief effect in het gebruiksgemak. Een gebruiker zit met een doel op jouw website. Hij of zij is op zoek naar bepaalde informatie. Een lange zoektocht door jouw website leidt tot negatieve ervaringen. Maar wanneer een gebruiker makkelijk door jouw website kan navigeren vinden zij sneller de informatie waar zij op zoek naar waren en stijgt het gebruiksgemak.

Gebruik heldere en duidelijke taal

Moeilijke en onduidelijke taal zorgt ervoor dat de boodschap niet goed overkomt op jouw bezoekers. Met helder en duidelijk taalgebruik is de informatie op jouw website goed te lezen door een breed publiek. Dit zorgt er dan weer voor dat jouw website toegankelijk is.

Tekst laten voorlezen

Met een handige plug-in op jouw website bied je gebruikers de mogelijkheid om tekst in allerlei talen te laten voorlezen door een levensechte stem. De bezoeker heeft hier verder geen software voor nodig en evenmin zijn er systeemeisen. Deze handige functionaliteit werkt dus op alle devices. Dit is niet alleen prettig voor slechtziende gebruikers, maar er wordt ook rekening gehouden met mensen die onderweg zijn of wanneer je jouw leesbril even niet kan vinden.

Eisen voor de overheid

De roep om digitale toegankelijkheid is bij de overheid begonnen. De overheid heeft alle openbare voorzieningen toegankelijk gemaakt voor alle burgers. Je moet met een rolstoel overal naar binnen kunnen omdat openbare voorzieningen voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Volgens de overheid geldt datzelfde voor digitale voorzieningen. Computers en internet hebben een dusdanig groot invloed op ons leven dat we eigenlijk niet meer zonder kunnen. Je diskwalificeert daarom een grote groep Nederlanders wanneer websites en mobiele applicaties niet aan de digitale toegankelijkheidseisen voldoen.

Jouw digitaal toegankelijke website?

Digitale toegankelijkheid leidt automatisch tot een hoger bezoekersaantal en de kans dat deze bezoekers terugkeren stijgt ook aanzienlijk. We hebben nu een aantal bruikbare tips gegeven, maar digitale toegankelijkheid omvat zoveel meer. Vind jij het lastig om al deze tips zelf toe te passen op jouw website of wil je nog meer bruikbare tips? Neem vandaag nog contact op met 2manydots en wij gaan aan de slag met de toegankelijkheid van jouw website.