Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 31 augustus 2022

Google lanceert de nieuwe Google Tag

Google kwam deze zomer met een tool die het gebruiksgemak tot nog verdere hoogte stuwt. Wij kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk nauwkeurige metingen voor jouw website zijn, maar hier zijn wel tags voor nodig. Tags inderdaad, tot nu dus. De meervoudsvorm kan worden ingewisseld voor enkelvoud, want Google lanceert de nieuwe Google Tag (voorheen gtag.js).

Een enkele oudgediende zal nog gebruikmaken van Universal Analytics, maar de meesten van jullie werken met tags als Google Analytics 4 en Google Ads om metingen op jullie website te verenigen. Al deze tags moeten via Google Tag Manager handmatig worden ingesteld. Dat moet toch makkelijker kunnen, dacht ook Google. 

Dit gedachtespinsel liet Google niet meer varen en zodoende kwamen ze met een passende oplossing. Met de Google Tag hebben de knappe koppen uit Silicon Valley iets bedacht waardoor je de Google Tag kan instellen voor de gehele website, terwijl je het koppelt aan meerdere bestemmingen. Het is dus niet meer nodig om meerdere tags voor verschillende bestemmingen te beheren.

De nieuwe tool van Google bevat al een aantal voordelen, maar dit gaat de komende tijd alleen nog maar toenemen. Een aantal van de huidige voordelen worden hieronder uitgelicht:

 • Als er op je website meer dan 1 tag is geïnstalleerd, kun je ervoor kiezen om jouw Google-tags te combineren. Zo krijg je betere gegevens en centraliseer je het beheer.
 • Op één plek intern verkeer definiëren. Hierdoor heb je geen verschil tussen platformen en kun je op één plek terecht bij wijzigingen.
 • Domeinen waarop de tagging mag voorkomen, kan op 1 plek gewhitelist worden.
 • Geen ingewikkelde kennis vereist om meerdere tags met instellingen in Tag Manager te maken.
 • Mogelijk om meerdere Analytics of Ads accounts toe binnen de Google Tag
 • Bepaal zelf welke personen toegang krijgen en wat ze kunnen beheren.
 • Bekijk of alle pagina’s van je website worden getagd door middel van de tagdekking tool. Zo herken je waar metingen ontbreken.

Het enige nadeel is dat momenteel alleen Google Ads- en Google Analytics-accounts bestemmingen zijn, echter is het plan dat er in de toekomst meer mogelijkheden zijn. Denk aan Optimize, Surveys of eventueel externe diensten.

Hoe werkt het nu?

Ieder platform (Ads of Analytics) heeft op dit moment haar eigen Google Tag (gtag.js). Dit is een framework om die platformen goed te laten functioneren. Op dat moment had de Google Tag dus geen toegevoegde waarde voor jou als gebruiker. Buiten dat het verwarrend kon zijn, had je ook nog meer kans dat de verschillende tags niet dezelfde instellingen hadden.

Breadcrumbs post example 01. Google lanceert de nieuwe google tag

In de nieuwe opstelling geeft Google jou de optie om deze Google Tags (gtag.js) te combineren. Hierdoor kun je alles vanuit één tag meten en meet je automatisch gebeurtenissen door naar verschillende platformen. Mocht je ooit een wijziging maken aan bijvoorbeeld de IP-adressen die je uit wil sluiten of op welke domeinen de Google Tag mag meten, dan zullen alle gecombineerde platformen hier rekening mee houden. Dat scheelt tijd en is minder foutgevoelig.

Hoe stel je de Google Tag in?

Er is een grote kans dat je deze stap al hebt gedaan, aangezien dit simpelweg de tag van Google Analytics is, maar we nemen het tóch door.

Het kan wat verwarrend overkomen als je dit in wil stellen. Je kunt de Google Tag vanuit Google Tag Manager, Google Analytics en Google Ads instellen. Wij zullen ons richten op Google Analytics, omdat dit voor de meeste marketeers het bekendste terrein is. Zorg dat het account waarop je het instelt ‘Beheerder’ permissies heeft van alle platformen die je in wil stellen op de Google Tag.

 1. Ga naar Google Analytics.
 2. Klik linksonder op Beheer.
 3. Gebruik het dropdownmenu in de kolom ‘Property’ om de property te selecteren waarin je de Google Tag aanmaakt.
 4. Klik op Gegevensstreams.
 5. Klik op de gegevensstream die je wil installeren.
 6. Klik onder het tabblad Google Tag op Taginstructies bekijken.
 7. Selecteer ‘Handmatig installeren’. Kopieer het Google Tag script en plak dit in de <head> van je website.

Mocht je enkel Analytics hebben, dan mag je de volgende stap overslaan. We focussen ons nu op het toevoegen van Google Ads.

 1. Ga naar Google Analytics.
 2. Klik linksonder op Beheer.
 3. Gebruik het dropdownmenu in de kolom ‘Property’ om de property te selecteren waarin je de Google Tag aan wil maken.
 4. Klik op Gegevensstreams.
 5. Klik op de gegevensstream die je wil beheren.
 6. Klik in het gedeelte Google-tagbeheer op Taginstellingen instellen.
 7. Klik op Beheerder.
 8. Klik op Google-tag beheren.
 9. Je hebt hier de mogelijk om een nieuwe bestemming toe te voegen. De lijst die je ziet zijn alle mogelijke bestemming waar je beheerdersrechten voor hebt. Dit kan een Google Analytics of Google Ads bestemming zijn.
 10. Klik op Opslaan.

Je kunt dit proces herhalen om al je bestemmingen toe te voegen in de Google Tag.

Google tag overzicht. Google lanceert de nieuwe google tag

Extra: Tagdekking binnen je website

Denk je dat niet alle pagina’s goed worden doorgemeten? Hier kan de Google Tag je bij helpen. De nieuwe tool kan je een duidelijk overzicht geven over welke pagina’s er gemeten worden en welke je lijkt te missen. Iedere keer wanneer iemand je website bezoekt, wordt de Google Tag ingeladen. Deze meet samen met Google Analytics, Google Ads en Google Tag Manager wat er wel en niet goed gaat.

 • Krijg een overzicht van de tagdekking op je gehele website.
 • Je hebt de mogelijkheid om specifieke pagina’s uit te sluiten van tagging. Dit kan zelfs met een CSV-import.
 • Identificeer snel waar zich fouten voordoen en verstuur deze in een CSV naar je developer of internetbureau.
 • Verbeteringen valideren.

Je kunt de tagdekking vinden onder Beheerder > Tagdekking in Google Analytics en Google Ads.

Let erop dat Google uit zichzelf niet alle pagina’s toont. Je moet deze pagina’s dus handmatig toevoegen. Ons advies is om via Screaming Frog of Integrity tools een export te maken van alle URL’s naar een CSV-bestand en deze te importeren in de tagdekking tool.

Google Tag instellen

De nieuwe Google Tag biedt dus vele mogelijkheden, nog meer dan hierboven beschreven zijn. Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Google Tag en volg Google en 2manydots. Wil je hulp bij het instellen van de Google Tag? Neem dan contact op met 2manydots.