Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 24 juni 2020

Waarom is een strikt updatebeleid belangrijk?

Nieuwe functionaliteiten, patches en bug fixes zijn een dagelijkse realiteit in de tech-wereld. Via zogeheten updates bereiken deze nieuwe versies de gebruiker. Updates zijn er niet voor niks; ze voegen niet alleen functionaliteiten toe, maar dragen bij aan een stabieler, sneller en veiliger eindproduct. Updaten is noodzakelijk en daarom hanteert 2manydots een strikt updatebeleid.

Veiligheid

Je leest het regelmatig in het nieuws: bedrijven, onderwijsinstellingen, de overheid, iedereen lijkt een doelwit voor hackers. Veel hacks, zelfs de grootste datalekken, kunnen vaak gebeuren door achterstallig onderhoud. Hoe komt dat? Veruit de meeste aanvallen zijn niet specifiek op een website gericht. Het zijn geautomatiseerde bots, programmaatjes die net als bijvoorbeeld de Google Bot het internet afzoeken naar informatie.

In het geval van WordPress, waar zo’n 40% van alle websites op draait, zoeken hackers naar oudere WordPress-installatie. Wanneer ze zo’n website vinden die niet up-to-date is, kan een hacker vaak eenvoudig inbreken.

Reguliere software is vaak zo gebouwd dat het zichzelf kan updaten en dus voorzien van de nieuwste softwareversies. Voor een custom WordPress-website ligt dit vaak minder eenvoudig. Het is maatwerk en vereist daarom vaak inspectie van een programmeur voordat we de update kunnen doorvoeren. Een strikt updatebeleid is dan noodzakelijk.

Snelheid

Snelheid of laadtijd doet er toe. Trage smartphones, laptops of websites zijn zo’n beetje de nummer één frustratie van gebruikers. Om gek van te worden!

Een snelle website zorgt ervoor dat jullie bezoekers een prettige ervaring met jullie organisatie hebben. Veel van de beschikbare updates, zowel van het WordPress als de plugins, zijn dan ook gemaakt om de laadsnelheid te verhogen. Dit is trouwens niet alleen prettig voor bezoekers, maar wordt ook gezien door zoekmachines als Google, die de laadsnelheid als één van de factoren meeweegt voor het bepalen van website-rankings.

Wet- en regelgeving

Als het gaat om het gebruik van websites en technologieën, kan de overheid eisen stellen aan bedrijven en instellingen. Sterker nog, dat is de afgelopen jaren gebeurd: SSL-certificaten werden verplicht, een privacybeleid en een cookiemelding mogen niet meer ontbreken, en ga zo maar door. Nieuwe WordPress-versies en nieuwe edities van plugins maken het je makkelijker en houden je bij de tijd.

Continuïteit

Voor alle soorten software geldt dat het langer niet onderhouden of updaten de kans op een fout of een regelrechte crash aanzienlijk verhoogt. Hoe groter het verschil is tussen een huidige versie en de nieuwste versie, des te foutgevoeliger, ingewikkelder en duurder het oplossen van conflicten na een update wordt.

WordPress: open-source platform

WordPress is een open-source platform. Dat betekent dat iedereen vrij is om de code te downloaden, lezen, gebruiken of herschrijven. De open-source community met duizenden programmeurs wereldwijd is de reden voor het grote succes van WordPress. Toch heeft open-source software ook een nadeel. De broncodes zijn openbaar; iedereen kan deze inzien en zoeken naar mogelijke kwetsbaarheden. Dit is zowel een voordeel als een nadeel. Aan de ene kant ontdekken duizenden WordPress-programmeurs fouten sneller dan de handvol programmeurs die voor traditionele softwarebedrijven werken. Aan de andere kant zijn miljoenen websites wereldwijd kwetsbaar zodra een bug bekend wordt.

Meerdere WordPress-updates per jaar

Zodra er een bug of lek wordt ontdekt, is het een race tegen de klok om een oplossing te bedenken. Vrijwel wekelijks komen er, hoe klein dan ook, WordPress-updates beschikbaar. Elke update fixt meerdere bugs of veiligheidsrisico’s. Ook zijn er updates waarbij de back-end nieuwe functies krijgt en het leven van beheerders zoals jullie makkelijker wordt gemaakt.

Ook plugins hebben updates nodig

Niet alleen het platform wordt geüpdatet. Ook de plugins, die door externe partijen worden gemaakt en onderhouden, moeten met WordPress meegroeien. Doen ze dat niet, dan kunnen er dingen gaan verspringen op websites met die plugins of kunnen er foutmeldingen verschijnen die bezoekers ook zien. Serieuze developers hebben een dagtaak aan het onderhouden en updaten van hun plugins.

Waarom 2manydots een strikt updatebeleid hanteert

Als jullie bij 2manydots een site laten ontwikkelen, dan kiezen jullie voor meer dan een mooie website. Jullie kiezen voor een professionele partner die helpt en adviseert over de kansen en bedreigingen van online. Om goede assistentie te krijgen, tekenen jullie voor een strikt updatebeleid. Dat betekent dat wij updates altijd verplicht doorvoeren, ook als daar kosten voor jullie aan verbonden zitten.