Zo werkt videobellen met 2manydots via Google Hangouts Meet

Photo Geschreven door Sanne Jorna

Wil je een nieuw idee of de voortgang van een bestaand project bespreken met 2manydots? Vaak kiezen we voor videobellen via Google Hangouts Meet. In deze blogpost leggen we uit hoe het werkt, zodat je het meeste uit jouw meeting met ons haalt.

Stap 1. Uitnodiging openen

Nadat je een afspraak met 2manydots hebt gemaakt, sturen we je een Google Agenda-uitnodiging. In die uitnodiging vind je een link naar de videovergadering. Klik daarop om de call in je browser te openen. Videobellen via Google Meet vereist geen extra software en wordt breedt ondersteunt door webbrowsers als Chrome, Safari, Firefox en Edge. Werk je nog met het inmiddels verouderde Internet Explorer 11 dan heb je wel een extra plugin nodig. Deze download je hier.

email-agenda-afspraak-videocall-videobellen-google-meet

Stap 2. Deelnemen aan het gesprek

In je browser opent zich het gespreksvenster. Als je webcam is ingeschakeld, zie je jezelf in beeld. Mochten je webcam of microfoon nog niet zijn ingeschakeld, dan kun je dat met de bijbehorende icoontjes onderin doen.

Klik op de groengekleurde knop met Nu deelnemen om het videogesprek te starten. In sommige gevallen moet iemand in de videocall jouw deelname bevestigen. Zie het alsof je bij iemand aanbelt en voor de deur staat te wachten. Iemand moet de deur voor je openen.

google-hangouts-meet-

Ook tijdens het gesprek heb je beschikking over de microfoon- en cameraknop. Daarnaast is er nog een aantal functies dat kunt inzetten voor maximaal gesprekscomfort. 

Stap 3. Functies

Beeldscherm delen

Een beeld(scherm) zegt meer dan 1.000 woorden. Wanneer je videogesprek begonnen is, vind je rechtsonder de optie Nu presenteren. Via deze functie kun jij jouw scherm delen met de andere deelnemers. Je krijgt vervolgens de keuze om je hele scherm of alleen het actieve venster te delen.

Extra functies

Ook is er een aantal extra functies. Om daar toegang tot te krijgen, klik je tijdens het gesprek op de drie balletjes rechtsonder.

google-hangout-meet-opties

Schermvoorkeuren wijzigingen

Vooral wanneer je met drie of meer deelnemers overleg voert, is de functie Lay-out wijzigen handig. Hiermee orden je de vensters van je gesprekspartners op de door jou gewenste manier.

Videocall opnemen

Op de computerversie van Google Meet, waar het bovenstaande screenshot van is, bestaat de mogelijkheid om het gesprek op te nemen via Meeting opnemen. Andere gebruikers krijgen er een melding van wanneer jij de opname start. Na het stoppen van de opname of het afsluiten van het gesprek krijg je van Google een mail met een link naar de opname.

Full-screen bellen

Geen last hebben van binnenkomende mails of chatberichten? Met de functie Volledig scherm blijft je aandacht gericht op de videovergadering.

Tips tijdens videobellen

Om het gesprek zo vlot en comfortabel mogelijk te laten verlopen, zijn er enkele best practices waar iedereen zich aan zou moeten houden.

  • Houd rekening met een kleine vertraging
    Ondanks snelle internetverbindingen is er altijd een kleine vertraging in de audio en video. Dat kan ervoor zorgen dat mensen, zonder dit te willen, door elkaar gaan praten en zo het gesprek stilleggen. Wacht daarom tot iemand is uitgepraat voordat jij iets zegt en laat zelf ook langere pauzes vallen.
  • Demp je eigen microfoon
    Hoe meer deelnemers er zijn, des te groter de kans dat achtergrondgeluiden het gesprek gaan verstoren. Het is daarom raadzaam dat jij, net als iedereen die niet aan het woord is, de microfoon uitzet als je luistert. 
  • Gebruik een headset of oordopjes
    Het gebruik van een headset of earbuds zal jouw geluidskwaliteit verbeteren. Je stem wordt beter opgepikt door Google Meet en achtergrondgeluiden in jouw omgeving krijgen een kleinere kans om andere deelnemers af te leiden.
  • Controleer je achtergrond
    Zorg ervoor dat jouw achtergrond niet afleidt van het gesprek. Dus geen voorbij lopende mensen of een tegenlicht dat van jou een donker silhouet maakt. Een effen (stuk) muur werkt vaak het best.
  • Zet notificaties uit
    Video calls zijn doorgaans kort en krachtig. Houdt de aandacht erbij en laat je niet afleiden door binnenkomende e-mail, appjes of andere reminders.


Veelvoorkomende problemen oplossen

Al draait Google Meet bij de meeste Nederlanders als een zonnetje, het kan gebeuren dat je problemen ervaart bij het gebruik van deze tool. Hier enkele tips bij veelvoorkomende problemen.

  • Het beeld loopt achter bij het geluid
    Een langzame verbinding, bijvoorbeeld doordat iedereen in jouw woonwijk thuiswerkt, kan ervoor zorgen dat het beeld vertraagt of hapert. Verlaag de resolutie ervan om dit op te lossen: klik op de drie bolletjes, vervolgens op Instellingen en daarna op Bandbreedte. Kies voor een resolutie van 360p – helpt dat?
google-hangout-meet-kwaliteit-beeld-verbinding
  • De verbinding blijft traag
    Als het beeld tijdens het videobellen schokt en het geluid hapert, kan het zijn dat je wifi-signaal niet sterk genoeg is. Zorg dat je dicht bij de router zit. Ook kan het helpen om minder programma’s tegelijk te draaien. Lost dit nog steeds niets op, dan kun je een wifi-hotspot met je smartphone creëren, waarbij je vergadert dankzij je databundel.

    Uiteindelijk kun je er ook simpelweg voor kiezen om de video camera helemaal uit te schakelen of zelf enkel het overleg bij te wonen via de telefoon. Iedere videoroom heeft een uniek telefoonnummer. Deze vind je in de agenda-uitnodiging.
  • De camera doet het niet
    Als Google Meet je camera niet detecteert of inschakelt, kan de simpele reboot van je computer hem weer activeren. Het kan ook een kwestie van rechten zijn als je in het verleden het gebruik van de camera in je browser hebt afgewezen. Meer informatie vind je op de supportpagina van Google Meet.
  • Dropdownmenu’s worden niet getoond
    Als je jouw venster deelt, worden dropdownmenu’s niet met de video meegestuurd. De oplossing is je hele scherm te delen in plaats van alleen het actieve venster.
Benieuwd hoe de toekomst voor websites eruit ziet? Download gratis trendrapport
  • Je moet een extra plugin installeren
    Werk je nog met Internet Explorer 11? Deze verouderde webbrowser heeft geen standaard ondersteuning voor videobellen. Je kunt daarvoor –gratis– deze plugin downloaden en installeren.
Photo
Sanne Jorna Content marketeer