Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Gijs de Rooij, 22 december 2021

Schrijven op B1-niveau: zó doe je dat

Wie content produceert, heeft ongetwijfeld gehoord van het B1-niveau. Op dit niveau zou het grootste aantal lezers kunnen meekomen. Maar waar is dat op gebaseerd en wat houdt dat niveau nou eigenlijk in? Wij doken op dit onderwerp en kwamen met deze complete gids voor B1-schrijven. 

Wat is B1-niveau?

Als je een vreemde taal leert, kun je met een test of examen zien welk niveau je hebt. Er zijn in totaal zes niveaus. A1 is het niveau van iemand die net begint Nederlands te leren en C2 is van het niveau Groot Dictee der Nederlandse taal.

De meeste inwoners van Nederland begrijpen teksten op B1-niveau. Hoe meer je in taalniveau boven B1 uitstijgt, des te meer inwoners er buiten de boot vallen. Hoe dat komt? Niet alleen doordat er immigranten in Nederland wonen, maar ook door de uiteenlopende opleidingsniveaus. 

Het B1-niveau herken je niet alleen aan het woordgebruik, maar ook aan de manier waarop een tekst opgemaakt is. Enkele van de kenmerken van een B1-tekst zijn:

  • duidelijke titel;
  • voldoende tussenkoppen;
  • voldoende witregels;
  • actieve schrijfstijl;
  • positief taalgebruik;
  • geen afkortingen;
  • sprekende voorbeelden;
  • korte en duidelijke zinnen; 
  • makkelijke woorden die iedereen kent.

Het B1-niveau is trouwens niet hetzelfde als Jip-en-Janneketaal. Deze kinderboekjes van Annie M.G. Schmidt hadden dan wel korte zinnen, maar er zitten ook moeilijke uitdrukkingen en ouderwetse woorden tussen. De gemiddelde zinslengte van 6 woorden is ook veel korter dan we van B1-teksten gewend zijn.

Waarom moet je op B1-niveau schrijven?

Een professionele tekstschrijver moet het B1-niveau kunnen hanteren. Sterker nog: voor de meeste zakelijke communicatie is dit de beste schrijfstijl. Maar waarom dan? Daar zijn meerdere goede redenen voor. Als je je daar bewust van wordt, zul je jezelf afvragen waarom je eigenlijk zo moeilijk schreef.

Je bereikt een grotere doelgroep

In absolute aantallen is B1 het taalniveau dat de meeste inwoners van Nederland beheersen. Ruim 40% van de bevolking is dit niveau machtig. Als we de inwoners meetellen die een hoger niveau bezitten, dan bereik je met B1-taal maar liefst 80% van de bevolking. Ga je op C1-niveau schrijven, wat veel bedrijven en instellingen neigen te doen, dan is jouw boodschap maar voor 15% van de bevolking duidelijk.

01ml9dbygqzufgny kmdfv90mqez2qrro9m5zuoz9swfkbkm6m23fh ufgnwipf6dxsmjpnmyk7eu8xq1rwz3dc5j82pahm66ysmqhcgg6lvvnif888odgy k1 3k2bgzdwe46bc. Schrijven op b1-niveau: zó doe je dat

Je biedt een prettige gebruikerservaring

Taalniveau B1 is er niet alleen voor migranten of mensen met een lagere opleiding. Ook hoger opgeleiden vinden het prettiger om op taalniveau B1 te lezen. Vooral als je van een beeldscherm leest, is het fijn als teksten kort en duidelijk zijn. 

Je bereikt je doel

Als je een zakelijke tekst schrijft, heb je daar een doel mee. Je wilt iemand informeren, zorgen wegnemen, iemand overtuigen of tot actie aanzetten. En omdat elke seconde telt op internet, wil je dat doel zo snel mogelijk bereiken. Dat doe je met klare taal. 

B1-schrijven: veelgestelde vragen

Straks kom ik met concrete tips en handvatten kom voor het schrijven van B1-teksten. Maar eerst is het goed om te kijken naar de twijfels en vragen die de B1-filosofie oproept. Hieronder beantwoord ik de veelgestelde vragen over schrijven op B1-niveau.

Kom ik nog wel professioneel over?

In enkele beroepsgroepen is wollige, hoogdravende taal de norm. Denk maar eens aan ambtenaren, juridisch experts of het hoger management van een groot bedrijf. Maar ook hoger opgeleiden lezen liever zinnen die begrijpelijk zijn. Bedenk dat eenvoudig taalgebruik niet gelijk staat aan een laag opleidingsniveau.

Ben ik nog wel geloofwaardig?

In lijn met de vraag of B1-teksten wel professioneel overkomen, is er de vraag of je nog wel geloofwaardig bent als je het niveau verlaagt. Maar juist door begrijpelijk over een moeilijk onderwerp te schrijven, laat je zien dat jij je eigen verhaal begrijpt. Dat je een thema beheerst. Het is een kunst om in eenvoudige woorden een moeilijk onderwerp uit te leggen.

Is het onderwerp niet te ingewikkeld voor B1-niveau?

Dit is één van de belangrijkste issues voor wie B1-teksten wil schrijven. Want hoe schrijf je toegankelijk over bijvoorbeeld een wetenschappelijk of technisch thema? Toegegeven: dat is een uitdaging. En hierin speelt ook de doelgroep mee. Gaat het om een wetenschappelijke paper, dan is een C1- of C2-niveau vaak wenselijk. Maar wil je met een webtekst potentiële klanten aanspreken, dan zul je toch echt de drempel moeten verlagen. 

Wij zijn van mening dat je over (bijna) elk onderwerp begrijpelijk kunt schrijven. Hoe vaker je daarmee oefent, des te beter je erin wordt.

Hoe schrijf je op B1-niveau?

Het is een paradox dat je voor korte teksten juist méér tijd nodig hebt. Wanneer we vrijuit schrijven, is de kans groot dat we te lang van stof zijn. Het kan altijd korter en bondiger. En vrijwel altijd kan het eenvoudiger. Ook qua opbouw kunnen veel teksten logischer. Je kunt de volgende concrete acties ondernemen om begrijpelijke content te maken.

Belangrijkste boodschap vooraan

Voor zakelijke teksten op B1-niveau wil je direct zijn. Dat betekent dat de belangrijkste boodschap vooraan de tekst moet. Op die manier is de kans het grootst dat de lezer jouw bericht meekrijgt. Want vooral online haken mensen snel af.

Hou het kort

Godfried Bomans zei ooit: “Schrijven is schrappen.” Dit is een bekend gezegde geworden, want iedere schrijver herkent zich hierin. Voor B1-teksten geldt dat ook, want daarbij probeer je met weinig woorden veel te zeggen. En al helemaal in online teksten, want op beeldschermen is lezen lastiger dan van papier. 

Een vuistregel is een gemiddelde zinslengte aanhouden van 10 woorden, met uitschieters naar 15 woorden. Ook alinea’s moeten kort blijven: hou een maximum van 100 woorden aan.

Kies begrijpelijke woorden

Maar al te vaak willen we té ingewikkeld schrijven om interessant of professioneel over te komen. We gebruiken moeilijke woorden, dwalen af met bijzinnen, strooien met vakjargon en Engelse termen waar we prima vertalingen voor hebben. Met de gratis tool Is Het B1? controleer je of een term bij dit taalniveau past.

C1-taalniveau B1-taalniveau
Alsmede En
Betreffende Over
Checken Kijken/nakijken
Desondanks Toch
Echter Maar
Inzicht geven Duidelijk maken
Kick-off Aftrap/opening
Met betrekking tot Over
Optimaliseren Verbeteren
Pitchen Presenteren
Restricties Beperkingen
Strategie Aanpak
Vanwege Omdat/door
Wederom Weer/opnieuw
Zodoende Zo

Schrijf actief en positief

B1-teksten zijn actief geschreven. Je noemt elk beestje bij zijn naam en draait niet om de hete brei heen. Je bent persoonlijk in plaats van afstandelijk. Dat doe je door hulpwerkwoorden als zullen, kunnen en worden zo veel mogelijk te vermijden. Ook wil je twijfelwoorden uitbannen. En de lijdende vorm moet je ombuigen naar een actieve. 

Ook belangrijk is dat je positief schrijft. Want waar een deur sluit, gaat een andere open. En als is niet kan, is er vast iets anders dat wél kan. Leer jezelf om door een positieve bril naar jouw boodschap te kijken.

Passief en/of negatief Actief en/of positief
U zult binnen 14 dagen onze factuur ontvangen. Binnen twee weken krijgt u onze factuur.
Wellicht kunnen wij iets voor u betekenen. Wij helpen u.
De woning belendend aan die welke het hoofdverblijf vormt van mij en mijn ouders. De woning naast het huis van mijn ouders.
Op 24 december sluiten wij om 15:00 uur. Op 24 december zijn wij tot 15:00 uur open.
Als je niet op tijd reageert, kan ik jouw wensen niet meenemen tijdens de vergadering. Laat me vóór 13:00 uur weten wat ik in de vergadering kan noemen.

Wees je eigen redacteur

Je eigen teksten nakijken, is dat vragen om problemen? Niet noodzakelijkerwijs. Als je niemand hebt die jouw tekst na kan lezen, leg je hem gewoon een dag of langer opzij. Wanneer je er met een frisse blik naar kijkt, zie je ineens dingen die anders kunnen. Beter. Je lezers zullen je dankbaar zijn.

Roep hulp in

Je kunt die B1-teksten zelf schrijven, maar je kunt natuurlijk ook hulp inroepen. En is er niemand binnen jullie organisatie die hier het talent, de inspiratie of de tijd voor heeft, dan is uitbesteden altijd nog een optie.

2manydots werkt merkt professionele tekstschrijvers die in de huid van jouw doelgroep kruipen. Ze weten ingewikkelde thema’s te ontrafelen en op een heldere manier te presenteren. Zo komt jouw boodschap zonder ruis door. Net zoals in deze blogpost.

Helder schrijven is één van de manieren waarop 2manydots betere resultaten bij opdrachtgevers bereikt. Neem vrijblijvend contact op en ontdek hoe wij kunnen helpen.