Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 08 december 2020

Ga voor een dynamische WordPress-website met Advanced Custom Fields (ACF)

WordPress-websites zijn veelzijdig en gebruiksvriendelijk. Dankzij uitbreidingen en aanpassingen is het mogelijk om een WordPress website volledig op maat te maken. Dat is handig voor organisaties die uitdagingen kennen op het gebied van laadsnelheid, privacy, beveiliging en digitale toegankelijkheid.

Met een WordPress website op maat zijn jullie niet meer afhankelijk van standaard templates. We gebruiken Advanced Custom Fields, ook wel ACF genoemd, waarmee elk mogelijk design en elke oplossing gemaakt kan worden. Hierdoor zijn jullie verzekerd van een unieke website die voldoet aan alle eisen en wensen. Maatwerk lijkt misschien ingewikkeld, maar brengt juist structuur en eenheid met zich mee. In dit artikel bespreken we wat ACF is, hoe wij onze eigen flexibele secties bouwen en wat de voordelen zijn.

Flexibele secties met ACF

In een WordPress website kun je door middel van Advanced Custom Fields (ACF) elementen aanmaken, wat de bouwstenen zijn van je pagina. Deze bouwstenen slaan we op en noemen we secties. ACF is een WordPress-plugin waarmee je aangepaste velden kunt toevoegen en beheren. Het zijn flexibele secties, omdat we alles kunnen maken wat je maar wil. Door verschillende flexibele secties te maken, creëer je een bak met contentelementen waarmee je elke pagina zelf, naar eigen smaak, kunt opbouwen. 

Flexibele secties in wordpress met de acf plug-in

Uniek bij 2manydots

Wij bouwen zelf de flexibele secties, waardoor we zelf de controle hebben over de presentatie en het design van elke sectie. Hierdoor garanderen we als ervaren internetmarketingbureau hoogwaardige kwaliteit. Onze secties worden bijvoorbeeld steeds geoptimaliseerd, om bugs te verwijderen. De kans op fouten in jullie website neemt daardoor aanzienlijk af. Ook hoeft er op deze manier geen plug-in ontwikkelaar aan te pas te komen. Dat is een groot verschil met standaard templates. In een template zitten vaak fouten die je niet zomaar kunt aanpakken. Zo’n bug wordt vervolgens ‘opgelost’ met een plug-in, waardoor de website trager is of nog meer fouten bevat.

Doordat we de secties zelf bouwen, kunnen we bepaalde uitdagingen direct verwerken. Bij 2manydots installeren we liever geen extra plug-in, maar bouwen we de juiste sectie als alternatief. Dit is overzichtelijker, veiliger, sneller en compleet naar wens.

Voordelen van ACF

 1. Je zit niet vast aan een standaard template waar vanuit je moet werken.
 2. Alles is mogelijk en kan gebouwd worden. Zo wordt zowel de diversiteit in de secties als de eenheid op de complete website gewaarborgd. 
 3. Je hebt, in overleg met een van onze ontwikkelaars, zelf in de hand hoe functies werken en hoe dat eruit moet komen te zien. Daardoor ben je als opdrachtgever heel flexibel en kun je samen met ons blijven uitbreiden.
 4. Er zijn geen extra plug-ins nodig, wat de kans op een trage website en bugs verkleint. 
 5. Het werken met flexibele secties is gebruiksvriendelijk. Als je eenmaal de set-up van één flexibele sectie begrijpt, begrijp je ze allemaal. 
 6. Een opgeruimde backend: doordat alles maatwerk is, kunnen we rekening houden met de structuur en opmaak van de backend. Zo blijft het overzichtelijk om in te werken.
Voeg gemakkelijk secties toe in de backend van wordpress door middel van acf

Valkuil van ACF

De grootste valkuil bij het gebruiken van ACF, is dat de website te veel verschillende secties bevat. Ook zijn er talloze opties per sectie, waardoor het lastig kan zijn om te kiezen wat de beste opties zijn voor jullie website en contentelementen. Daardoor kan een website rommelig ogen en kan de huisstijl verloren raken in het geheel. Het is dus erg belangrijk dat de website een eenheid blijft, ondanks de verschillende onderdelen in een website. Wij helpen je met het vinden van de juiste balans tussen eenheid en dynamische elementen. Uiteindelijk draait het om de beste weergave voor een bepaald type content.

Het advies is om maximaal 10 à 15 verschillende flexibele secties te gebruiken. Sommige secties gebruik je vaak, andere komen maar op één of twee plaatsen in de site terug. 

Voorbeelden van flexibele secties

Er zijn vijf flexibele secties die op elke website terugkomen, om een goede pagina te kunnen bouwen. Deze vijf secties zijn de basis en daar bouwen we op door. Vervolgens kijken we naar specifieke oplossingen om jullie content zo goed mogelijk te presenteren op een pagina. De oplossing moet in lijn zijn met de huisstijl en gebruiksvriendelijk zijn in de backend. De volgende vijf basissecties zien we vaak terug:

 • Een tekstvak gecombineerd met een afbeelding;
 • Een tekstvak met één, twee of drie kolommen;
 • Een sectie voor meerdere logo’s;
 • Call To Action (CTA) buttons;
 • Sliders met afbeeldingen.

Echt álles is mogelijk

Een maatwerk WordPress-website kun je zo complex maken als je zelf wil, maar dat hoeft natuurlijk niet. Door gebruik te maken van ACF hebben jullie de ruimte om uit te blijven breiden, maar de backend toch overzichtelijk en veilig te houden. Zo kun je bijvoorbeeld ‘custom post types’ koppelen aan een sectie: informatie op verschillende plekken in de website is door middel van deze functie gemakkelijk op één plek aanpasbaar. Zo hoef je bijvoorbeeld contactgegevens van wisselende recruiters niet handmatig in de gehele website aan te passen.

Extended content plug-in

Wanneer jullie gebruik maken van flexibele secties in WordPress, is de extended content plug-in een goede toevoeging. Deze zelfgemaakte plug-in biedt jullie de optie om gemakkelijker en sneller om te gaan met beschikbare flexibele secties. Deze plug-in biedt namelijk een visuele vertaling voor het selecteren van de juiste sectie. Zo hoef je niet te onthouden hoe elke flexibele sectie eruit ziet. Samengevat zorgt deze plug-in voor een overzichtelijke backend en tijdbesparing. 

De plug-in biedt de volgende functionaliteiten:

 • Visueel: Alle verschillende secties worden door middel van thumbnails gevisualiseerd in jullie backend. In dit overzicht zien jullie direct welke opties er zijn.
 • Categorieën: Het is mogelijk om de verschillende flexibele secties onder te verdelen in categorieën. Zo kun je bijvoorbeeld onderscheid maken in tekstsecties, mediasecties, CTA-secties en overige secties.
 • Kopiëren: Met deze functie is het mogelijk om een eerder gebruikte sectie te kopiëren in een nieuwe pagina. De content in de gekopieerde sectie blijft bewaard, waardoor het minder tijd kost om pagina’s op te bouwen.
 • Dupliceren: Wanneer je op dezelfde pagina een sectie meerdere keren wil gebruiken, doe je dat door een sectie te dupliceren. Hiermee behoud je alle content en kun je de sectie direct hergebruiken en/of aanpassen. 

Haal meer uit jouw WordPress-website en kies voor maatwerk. Wil je meer weten over het gebruik van onze flexibele secties met ACF of de premium extended content plug-in? Neem dan contact met ons op.