Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Gijs de Rooij, 10 mei 2024

Wat is een multisite?

Een WordPress multisite maakt het mogelijk om meerdere websites te beheren vanuit één WordPress account. Dit is handig voor bedrijven met meerdere merken of veel verschillende producten aanbieden. Je hebt dan de beschikking over één dashboard waar je alles regelt, van updates tot gebruikersbeheer. Dat betekent minder gedoe en efficiënter werken. Meer informatie over een WordPress multisite? Lees dan snel verder.

Meerdere subsites,
binnen één WordPress installatie.

De kracht van een WordPress multisite zit ‘m in het gemak waarmee je meerdere subsites kunt managen. Elke subsite functioneert als een onafhankelijke website maar deelt de hoofdbronnen zoals plugins en thema’s met de andere sites binnen het netwerk. Dit systeem is perfect voor bedrijven die hun merk in verschillende regio’s of niches willen uitbreiden, zonder steeds opnieuw het wiel te hoeven uitvinden. Het maakt het beheer simpel, snel en efficiënt. Daarnaast bespaart updates aanbrengen op alle sites tijd en je verkleint de kans op fouten.

Wat is een multisite. Wat is een multisite?

Wanneer zet je een WordPress multisite in?

Als je meerdere vestigingen hebt

Heeft je bedrijf meerdere vestigingen? Dan is een multisite de perfecte oplossing. Elke locatie kan zijn eigen subsite hebben, waardoor je lokaal relevante informatie en diensten kunt aanbieden. Het is een slimme manier om zowel lokale aanpassingen te maken als een overkoepelende consistentie te behouden. Daarnaast wordt het beheer van de sites veel eenvoudiger omdat je alles centraal kunt regelen. Ideaal voor marketingteams die snel moeten inspelen op lokale gebeurtenissen of acties zonder elke keer het hele systeem overhoop te halen.

Als je meerdere talen gebruikt

Voor organisaties die internationaal actief zijn, biedt een multisite de mogelijkheid om voor elke taal een aparte subsite te creëren. Dit maakt het veel eenvoudiger om je content strategisch aan te passen aan verschillende talen. Een multisite helpt bij het beheren van meertalige content zonder dat je meerdere losse WordPress websites hoeft te onderhouden. Dit zorgt voor een fijne gebruikerservaring en helpt je organisatie om effectief te communiceren met een wereldwijd publiek, terwijl je de controle behoudt over de content die je wereldwijd verspreidt.

Voordelen van een multisite

Eenvoudig beheer en makkelijk schakelen

Met een WordPress multisite heb je het gemak van één dashboard voor al je sites, terwijl verschillende gebruikers toegang hebben tot dit dashboard. Dit betekent minder gedoe met aparte logins en een duidelijk overzicht van wat er speelt op elk van je websites. Je kunt eenvoudig tussen sites schakelen, wat erg handig is wanneer je core updates doorvoert of aanpassingen nodig hebt. Dit maakt het beheer niet alleen sneller maar ook veel overzichtelijker. Alsof je meerdere winkels hebt, maar dan met één sleutel voor alle deuren, super praktisch!

Minder onderhoud- en hostingkosten

Door alle sites op één platform te draaien, bespaar je op hostingkosten. Je hebt minder technische infrastructuur nodig en kunt makkelijker schaalbare oplossingen implementeren als je groeit. Omdat je maar één systeem hoeft te onderhouden, zijn de operationele kosten lager en het onderhoud eenvoudiger. Dit maakt een multisite bijzonder aantrekkelijk voor zowel start-ups als gevestigde bedrijven.

Makkelijk hergebruik thema’s en plugins

Het is erg handig dat je binnen een WordPress multisite netwerk thema’s en plugins kunt delen over verschillende sites. Dit betekent dat je niet voor elke nieuwe site aparte licenties hoeft te kopen. Dat zorgt voor een uniforme look en feel over je gehele netwerk. Een beveiligingsplugin of een designthema; als admin kun je thema’s en plugins installeren waar alle verschillende subsites gebruik van kunnen maken. Dit maakt het opzetten van nieuwe sites sneller en efficiënter, en zorgt ervoor dat je snel kunt reageren op veranderingen.

Er zijn ook uitdagingen

Een multisite oplossing klinkt misschien als de perfecte oplossing, maar er zijn ook enkele uitdagingen. Het managen van een WordPress multisite vereist een goede planning en een stevige basis in WordPress om effectief te zijn. Fouten in de setup leiden tot problemen over het hele netwerk, en het beveiligingsbeheer wordt uitdagend omdat een kwetsbaarheid in één site het hele netwerk kan raken. Het is belangrijk om dit in gedachten te houden en ervoor te zorgen dat je technische team goed is voorbereid om deze uitdagingen aan te gaan. Uiteraard kun je ook een professioneel WordPress bureau zoals 2manydots inhuren om te zorgen dat het proces perfect verloopt.

Meer server vermogen nodig

Naarmate je WordPress multisite netwerk groeit, zal je merken dat je meer servercapaciteit nodig hebt. Alle subsites delen dezelfde resources en dat is fijn voor de kostenbesparing, maar het leidt ook tot verminderde prestaties als je niet goed oplet. Het is daarom belangrijk om te investeren in een krachtige serveroplossing, zoals een virtual private server (VPS), om te zorgen dat alle sites snel en responsive blijven.

Meer kans op duplicated content

Een valkuil van het beheren van meerdere subsites is het risico op dubbele content, wat je SEO schaadt. Het is belangrijk om elke subsite unieke, relevante content te geven. Goed gebruik van canonical tags en slimme contentplanning helpen dit risico te minimaliseren en je SEO te verbeteren.

Verschil met domain mapping

Hoewel een standaard multisite gebruikmaakt van subdomeinen of subpaden (subdomain mapping), laat WordPress domain mapping je elk van je subsites onder een apart domein hosten. Dit is ideaal voor bedrijven die hun merken gescheiden willen houden met een duidelijke domeinidentiteit, maar toch willen profiteren van de voordelen van een gecentraliseerd netwerk en één centrale database. Het maakt je sites toegankelijker voor je doelgroep en versterkt je branding.

Wil jij een WordPress multisite?

Denk je dat een WordPress multisite installatie iets voor jou is? Bij 2manydots helpen we je graag om alle opties te verkennen. Ons team is gespecialiseerd in het opzetten en onderhouden van multisites en kan jou voorzien van het advies en de ondersteuning die nodig zijn om je netwerk succesvol te beheren. Wil je uitbreiden, efficiënter werken of simpelweg een betere controle over je online activiteiten? Een multisite biedt tal van mogelijkheden. Laat ons je helpen om dit te realiseren en zorg ervoor dat je volledig profiteert van een WordPress multisite.

De mogelijkheden bespreken?

Ben je benieuwd of een WordPress multisite geschikt is voor jouw organisatie? Neem contact op met 2manydots voor een vrijblijvend gesprek. Samen stippelen we de beste strategie uit voor jouw organisatie en zorgen we dat je optimaal profiteert van de voordelen van een WordPress multisite. Neem vandaag nog contact op met ons!