Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 30 juni 2022

Website snelheid verbeteren

De snelheid van je website is op veel vlakken een erg belangrijk onderdeel. Je hebt zelf een groot aandeel in de snelheid van jouw website. Door jouw website snelheid te verbeteren met implementaties zoals lazy loading, inline CSS en caching plug-ins ben jij de concurrentie te snel af. Doet deze populaire scripttaal jouw wenkbrauwen fronsen? Geen probleem. In dit blog leggen we je alles helder uit.

Waarom de snelheid van je website belangrijk is

De eerste en misschien wel grootste reden om de snelheid van je website ten alle tijde te optimaliseren is de invloed van het almachtige Google. Wij hameren vaak op de significante waarde van Search Engine Optimization (SEO) om een zo hoog mogelijke SEO-score te verkrijgen. Daarmee stijg jij namelijk aanzienlijk op de ranglijsten van Google. Naast het gebruiken van de juiste zoektermen beloont Google de snelheid van je website ook rijkelijk. Kort gezegd; hoe sneller jouw website, hoe hoger jouw website in Google rankt.

Het is prettig om snel gevonden te worden in Google, maar wanneer de bezoekers jouw website vinden moet de gebruikerservaring wel optimaal zijn. Verschillende factoren kunnen deze ervaring beïnvloeden, maar de grootste factor is en blijf de snelheid van je website. Eindeloos wachten na een klik op jouw pagina of haperend naar beneden scrollen wekt veel frustratie op bij de bezoeker van jouw website. Hierdoor zullen zij in de toekomst wel twee keer nadenken voor ze jouw website bezoeken. De andere kant van de medaille is ook waar. Zonder enkele problemen door jouw website klikken en scrollen zal door bezoekers gewaardeerd worden. De customer journey van de bezoeker die jouw website bezoekt neemt dan toe.

Wat is een goede laadtijd?

De lat van een goede laadtijd van je website wordt steeds hoger gelegd. Concreet betekent dat bezoekers anno 2022 een laadtijd van twee seconden of minder verwachten. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat bij meer dan twee seconden vertraging, een conversie verlies van 7% de consequentie is. Het omzetverlies aan het einde van het jaar is daardoor niet te overzien.

Hoe meet je de laadtijd van jouw website?

Je hoeft niet handgeklokt te tellen om jouw website snelheid te testen. Hier zijn verschillende tools voor beschikbaar gesteld die tot op de nanoseconde inzicht geven over de website snelheid. Eén van die tools is Google Pagespeed Insights. Deze tool van Google geeft inzicht in de verbeterpunten voor jouw website om de website snelheid omhoog te krikken. Na het gebruik van Pagespeed Insights krijgt jouw website een PageSpeed Insights-score met een maximale score van 100. Voor een behapbare score is het altijd zaak om minstens boven de 70 uit te komen (bij gebruik van Desktop-computers).

Een andere handige tool is het wereldwijde Pingdom tools. Deze tool geeft vooral inzicht in welke objecten binnen jouw website vertraging oplevert. Denk hierbij aan ingewikkelde Javascript bestanden, afbeeldingen en hoge resolutie video’s. Met Pingdom tools heb je de mogelijkheid om jouw website snelheid via de dichtstbijzijnde server te testen, in het geval van Nederland is dat de server in Frankfurt. GT Metrix is de laatste uitgelichte tool. Ook met deze tool krijg je een uitgebreid overzicht van jouw huidige website snelheid inclusief opties om jouw laadtijd te versnellen.

7 tips om jouw website snelheid te verbeteren

Wij zouden 2manydots niet zijn als we jullie niet voorzien van een aantal praktische tips om de snelheid van je website te optimaliseren. Hieronder worden de suggesties kort toegelicht.

Kies een goede hosting

De website snelheid wordt voor een groot deel bepaald door de server waar de website op draait. Wanneer je voor een goedkope hostingpartij kiest, is deze waarschijnlijk laag in prijs omdat de partij zoveel mogelijk websites op dezelfde server huisvest. Dit is zeer nadelig voor de snelheid van je website. Website eigenaren wordt daarom aangeraden om een goede hostingpartij te kiezen die jou het vermogen kan bieden dat bij een snelle laadtijd behoort.

Afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingen zijn de decoratie van jouw website. Echter hebben afbeeldingen wel grote invloed op de snelheid van je website. Bij een te grote hoeveelheid aan afbeeldingen op jouw website dendert de snelheid van je website in rap tempo omlaag. Ook zijn afbeeldingen op websites regelmatig veel groter dan eigenlijk nodig is. Check daarom nog even de bestandsgrootte van jouw afbeeldingen en verklein afbeeldingen waar mogelijk. De laadtijd van je website zal hier profijt van ondervinden.

Tegenwoordig kun je afbeeldingen ook in een nieuw bestandstype aanleveren: WebP. Dit bestandstype is wel 30% kleiner dan PNG, het bestandstype dat voornamelijk wordt gebruikt voor afbeeldingen. Dit bestandstype wordt nu door alle browsers ondersteund.

Schakel lazy loading in

Lazy loading zorgt ervoor dat jouw website bij de entree van een bezoeker niet in zijn totaliteit wordt geladen. Dit kost erg veel vermogen wat ervoor zorgt dat jouw website een veel hogere laadtijd nodig heeft en jouw website traag wordt. Veel afbeeldingen op jouw website worden waarschijnlijk niet eens bezocht door jouw bezoeker, waardoor deze dus onnodig worden ingeladen. Bij lazy loading worden alle grote bestanden (afbeeldingen, videos) op een website pas geladen wanneer de bezoeker bijna bij het bestand is beland. Jouw website laadt dus enkel de noodzakelijke bestanden in, dit komt jouw website snelheid ten goede.

Embed je audio & video bestanden

Embedden betekent het insluiten van jouw bestanden. Hierdoor hoef je bestanden niet aan te raken en kun je de bestanden toch laten zien op een andere website. De bestandsgrootte van de video’s en audiofragmenten op jouw website worden hierdoor beperkt gehouden. Jouw website gaat met deze kleine truc ook een impuls aan snelheid winnen.

Beperk HTTP-verzoeken

Voor elke afbeelding, video of ander element op jouw website wordt een HTTP-verzoek ingediend. HTTP staat voor hypertext transfer protocol en deze aanvragen zorgen ervoor dat jouw website in snelheid afneemt. Begin dus met achterhalen hoeveel HTTP-verzoeken jouw website op het moment van checken maakt. In Google Chrome kun je dit checken door de hulpprogramma’s voor ontwikkelaars te gebruiken. Het is dus zaak om deze verzoeken tot een minimum te beperken om de snelheid van jouw website te waarborgen.

Gebruik Content Delivery Network (CDN)

Een Content Delivery Network (CDN) is een netwerk van verschillende servers verspreid over allerlei datacenters over de hele wereld. CDN zorgt ervoor dat jouw website wereldwijd aangeboden kan worden. Jouw webserver zorgt er automatisch voor dat je met andere servers over de hele wereld verbonden blijft. Doordat de servers van een Content Delivery Network over de gehele wereld verspreid zijn, hebben website die zijn aangesloten op deze servers snelle laadtijden. Een tip die zeker van nut is voor jouw website.

Blijf testen!

Na al deze tips verwerkt te hebben, zal de snelheid van je website aanzienlijk stijgen. Laat het dan niet voor wat het is. De snelheid van jouw website varieert namelijk iedere dag door de aanpassingen die je aan jouw website doet. Het is daarom belangrijk om de snelheid checks uit te blijven voeren. Alleen zo weet je zeker dat jouw website over een tijdje nog steeds over de juiste snelheid beschikt.

Meer opties bij jouw internetbureau

Veel websites gebruiken een caching plugin. Met deze caching plugins maakt jouw browser een tijdelijke kopie van de website die je op dat moment bezoekt (ook wel browser caching genoemd). Tijdens browser caching wordt er een back up van de pagina opgeslagen. Het grote voordeel van caching plugins is dat de website die je bezoekt, met behulp van de kopie, niet steeds opnieuw ingeladen dient te worden. Via het WordPress dashboard kun je deze cache plugin implementeren.

Al deze implementaties zijn erg lastig om zonder kennis en ervaring te plaatsen. Toch is de snelheid van je website te belangrijk om er niks aan te doen. Een oplossing hiervoor is om de snelheid optimalisatie uit te besteden aan een professioneel internet bureau. 2manydots is zo’n professioneel internet bureau met meer dan zestien jaar ervaring in het optimaliseren van websites. Wij helpen jullie dus graag met het optimaliseren van jouw website.