WCAG bevordert de digitale toegankelijkheid

Zo’n 25% van de Nederlandse bevolking heeft een vorm van beperking, waardoor deze personen moeite kunnen hebben om traditionele websites te bezoeken, lezen of begrijpen. De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn er om alle intergebruikers gelijke kansen te geven en digitale toegankelijkheid te waarborgen. Deze richtlijnen zijn er op drie niveaus, met toenemende graad van moeilijkheid: A, AA en AAA. Voor websites van de Nederlandse (semi-)overheid zijn de eisen op niveaus A en AA verplicht.

WCAG biedt kansen voor bedrijven en organisaties

Traditionele website
  • Teksten moeilijk leesbaar
  • Navigeren is een uitdaging
  • Besturing website kan lastig zijn
Drempelvrije website
  • Tekstgrootte door gebruiker instelbaar
  • Contrast van essentiële elementen is aanpasbaar
  • Website is met speciale software te besturen
Image

Groot contrast

Wist je dat Nederland maar liefst 700.000 kleurenblinden en meer dan 200.000 slechtzienden telt? De WCAG-richtlijnen verlangen daarom van website-eigenaren dat ze een contrast-ratio van minimaal 4,5 op 1 hanteren. 2manydots zorgt ervoor dat zowel de tekst als de grafische elementen op jullie website hieraan voldoen.

Image

Lettergrootte veranderen

Een andere WCAG-richtlijn is het bieden van een functie om de lettergrootte mee te veranderen. 2manydots bouwt zo’n browser-onafhankelijke feature in, zodat bezoekers altijd en overal de tekst tot de maximaal vereiste 200% kunnen verhogen. Niet langer raken jullie bezoekers meteen kwijt omdat ze zich buitengesloten voelen.

Image

Tekst laten voorlezen

Met een handige plug-in op jouw website bied je gebruikers de mogelijkheid om tekst in allerlei talen te laten voorlezen door een levensechte stem. De bezoeker heeft hier verder geen software voor nodig en evenmin zijn er systeemeisen. Deze handige functionaliteit werkt dus op alle devices. Dit is niet alleen prettig voor slechtziende gebruikers, maar ook voor wie onderweg is of de leesbril even niet kan vinden.

Image

Visuele elementen omschrijven

Voor blinden en slechtzienden kan een gewone website een frustrerende gebruikerservaring betekenen. Om hun zoektocht naar informatie te vergemakkelijken, dienen visuele elementen een duidelijk tekst-alternatief te hebben. 2manydots zorgt ervoor dat koppen, afbeeldingen en video’s duidelijk zijn omschreven. Hier profiteren niet alleen jullie gebruikers van, maar ook bots die websites scannen, zoals die van Google.

Eerdere opdrachtgevers aan het woord

Zij gingen jullie voor

Neem contact op

Belletje plegen?