Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Gijs de Rooij, 20 juni 2024

Follow vs nofollow links

Het internet bestaat uit miljoenen links. Al deze links verwijzen door naar websites, blogs of bestanden. Follow en nofollow links bepalen of deze links invloed hebben op jouw zoekmachine optimalisatie. Hoe dat precies zit en wat het verschil is tussen follow links en een link met no follow tag, leggen we je uit in dit blog.

Google en belang van domein autoriteit

Elke website strijdt om de titel van eerste zoekresultaat in Google te bemachtigen. Het is niet zonder reden dat websites alles op alles zetten om die toppositie te verkrijgen. Veel zoekers op Google nemen meteen genoegen met de eerste optie, waardoor andere zoekresultaten compleet over het hoofd worden gezien. Het gevolg? Veel minder bezoekers op jouw website. Die bevinden zich namelijk grotendeels op de website van het eerste zoekresultaat.

Er zijn verschillende methodes om een serieuze gooi te doen naar de eerste plek in een SERP. Content schrijven, pagina’s optimaliseren en linkbuilding zijn een aantal van die methodes rondom zoekmachine optimalisatie. Met die laatste kun je jouw domein autoriteit flink opkrikken en Google hecht veel waarde aan een hoge domein autoriteit. De autoriteit van jouw website wordt onder meer bepaald door het aantal links dat naar jouw website linkt. Als deze links van een website komen met een hoge autoriteit, zal je zien dat jouw website stijgt in de rankings van Google. Deze zoekmachine hecht namelijk veel waarde aan een goede autoriteit. Enkel follow links dragen bij aan de domein autoriteit van een website. Weten hoe dat precies zit? Lees dan vooral verder.

Html code

Wat is het verschil tussen de twee?

Het verschil tussen follow en no follow links zit voornamelijk in hoe zoekmachines zoals Google deze links interpreteren en gebruiken bij het bepalen van de rangschikking van webpagina’s in zoekresultaten. Follow links zijn standaard hyperlinks die zoekmachines volgen en de waarde (ook wel link juice genoemd) doorgeven aan de gelinkte website. Een follow link wordt meestal gebruikt voor interne links binnen een website en externe links naar betrouwbare en relevante bronnen.

Een no follow link id een hyperlink met een speciaal attribuut (rel=”nofollow”) dat zoekmachines instrueert om de link niet te volgen of de waarde door te geven aan de gelinkte pagina. No follow links dragen dus niet bij aan de zoekmachines optimalisatie (SEO) van een website. Een nofollow link wordt vaak gebruikt voor gesponsorde links, advertenties en links naar niet-betrouwbare of niet-gecontroleerde bronnen. Dit om te voorkomen dat dergelijke links invloed hebben op zoekmachine-rangschikkingen.

Wat is een rel-attribute?

In de alinea hierboven zag je al een rel-attribute voorbij komen, maar wat is dit en waarom wordt dit gebruikt? Het rel-attribute helpt bij het bepalen van hoe links worden gevolgd en gewaardeerd door zoekmachines en hoe ze functioneren in termen van veiligheid en privacy. Afhankelijk van de waarde die aan het rel-attribuut wordt gegeven, kunnen verschillende acties en gedrag worden beïnvloed. Door bijvoorbeeld een rel=”nofollow toe te voegen, voorkom je dat zoekmachines de nofollow links volgen en link juice doorgeven.

Follow links

Hoe ziet een follow link er uit?

Een follow link ziet er als volgt uit:
<a href=”https://www.2manydots.nl/”>2manydots</a>

Wanneer te gebruiken?

Voor domein autoriteit

Door een follow link naar een betrouwbare en relevante website te plaatsen, geef je een signaal aan zoekmachines dat je de gelinkte site waardeert en vertrouwt. Dit helpt de gelinkte site om zijn domein autoriteit te vergroten, wat een positief effect heeft op de algemene reputatie en zichtbaarheid in zoekresultaten. Bovendien versterkt het terugkrijgen van follow links van andere betrouwbare sites jouw eigen domein autoriteit.

Voor betere rankings

Wanneer je naar een relevante bron linkt met een follow link, erkennen zoekmachines zoals Google deze connectie en kunnen ze de gelinkte pagina hoger rangschikken in de zoekresultaten. Dit komt omdat follow links helpen bij het verspreiden van ‘link juice’, wat de SEO-score van de gelinkte pagina verbetert. Het resultaat is dat zowel jouw pagina als de pagina waarnaar je linkt, beter presteren in zoekresultaten. En dat leidt dan weer tot meer organisch verkeer.

Voor een betere indexering

Gebruik follow links om de indexering van webpagina’s door zoekmachines te verbeteren. Follow links fungeren als wegwijzers voor zoekmachines, die deze links volgen om nieuwe inhoud te ontdekken en te indexeren. Dit betekent dat pagina’s die via follow links zijn verbonden, sneller worden opgepikt en toegevoegd aan de zoekmachine-index. Een betere indexering zorgt ervoor dat nieuwe of bijgewerkte content sneller zichtbaar is in zoekresultaten. Belangrijk voor het verhogen van de online zichtbaarheid van jouw website.

Nofollow links

Hoe ziet een no follow link er uit?

Een no follow link ziet er als volgt uit:
<a href=”https://www.2manydots.nl/” rel=”nofollow”>2manydots</a>

Wanneer te gebruiken?

Voor naamsbekendheid

Gebruik no follow links om de naamsbekendheid van je merk te vergroten zonder direct invloed te hebben op SEO-rankings. No follow links op drukbezochte websites, blogs of sociale media platforms helpen om de zichtbaarheid van je merk te vergroten. Hoewel ze geen ‘link juice’ doorgeven aan je site, kunnen deze linkjes met een nofollow tag toch veel verkeer genereren en nieuwe doelgroepen bereiken.

Voor verwijzingsverkeer

No follow links zijn ook een waardevolle bron van verwijzingsverkeer. Wanneer een link naar jouw site wordt geplaatst op een website, blog of forum met hoge autoriteit, kunnen bezoekers deze link volgen en naar jouw site komen. Ongeacht of de links follow of no follow zijn. Het benutten van no follow links is een effectieve manier om direct verkeer naar je site te genereren.

Voor een divers linkprofiel

Het onderhouden van een divers linkprofiel is belangrijk voor een gezonde SEO-strategie en no follow links spelen hierbij een belangrijke rol. Een natuurlijk linkprofiel bevat een mix van follow en no follow links. Zoekmachines beschouwen dit als een teken van organische linkbuilding en kunnen je site minder snel markeren voor mogelijke manipulatie van linkbuilding.

Wil jij linkbuilding uitbesteden?

Wil jij linkbuilding uitbesteden? Laat onze experts je online zichtbaarheid vergroten en je website naar de top van zoekresultaten brengen! Bouw aan een sterk linkprofiel en neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!