Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Gijs de Rooij, 31 mei 2022

Wat is een kruimelpad op je website?

Een kruimelpad, ook wel breadcrumbs, broodkruimels of broodkruimelpad genoemd, laat de weg van de homepagina tot de pagina waar de bezoeker zich op bevindt zien. Het kruimelpad wordt in grote regelmaat verwerkt in de bovenkant van een website. Het kruimelpad is een soort beknopte routekaart voor bezoekers. Ze zien aan de bovenkant van het scherm hoe ze op deze pagina beland zijn en hoe ze teruggebracht kunnen worden naar pagina’s waar ze vandaan komen, zonder deze opnieuw te hoeven opzoeken. Bezoekers bereiken sneller hun doel op deze manier.

Betekenis kruimelpad

De naam voor deze online term is een logische keus. Een gebruiker begint vaak op een homepagina en klikt dan door naar andere pagina’s die hij of zij interessant vindt. De gebruiker laat dan als het ware broodkruimels achter waardoor hij de weg naar de eerder bezochte webpagina’s makkelijk kan terugvinden. 

Een voorbeeld van een kruimelpad:
Terug naar overzicht / Online Marketing / Search Engine Optimization / Linkbuilding

De gebruiker bevindt zich op dit moment op een webpagina over linkbuilding. Hier is hij of zij terecht gekomen na het bezoeken van de Search Engine Optimization pagina, enzovoort.

Wordpress-website-breadcrumbs

Goed voor de usability

Door het gebruik van een kruimelpad kan de gebruiker zich makkelijk door jouw website navigeren. Dit komt de usability dan ook ten goede. De gebruiker ziet door de bomen het bos nog en weet precies waar op de website hij of zij zich bevindt. De invloed van een kruimelpad op de usability samengevat:

Bezoekers zien duidelijk waar zij zich op de website bevinden
Door enkel een blik naar de bovenkant van de pagina te werpen, zien bezoekers precies waar zij zich op de website bevinden. Een gebruiker kiest er dan minder snel voor om jouw website te verlaten maar keert juist sneller terug op andere webpagina’s van jouw website.

Sprong naar een hogere pagina
Het zal regelmatig voorkomen dat bezoekers jouw website bereiken via Google. Het is dan ook goed mogelijk dat ze vanuit Google midden in jouw website belanden. Hierdoor weten ze de weg naar hogere pagina’s, zoals de homepage of een overzichtspagina, snel te vinden.

Doel van bezoekers wordt sneller bereikt
De usability van jouw website komt niet ten goede wanneer bezoekers talloze handelingen moeten verrichten alvorens ze overgaan tot actie. Door het kruimelpad wordt de bezoeker naar de actie genavigeerd.

Goed voor de SEO van je website

Wanneer je al veel tijd in SEO steekt, komt de term kruimelpad jou waarschijnlijk bekend voor. Toch wordt het door veel SEO-specialisten over het hoofd gezien. Het kruimelpad is dus niet enkel voor jouw bezoekers voordelig, ook jouw zoekmachine optimalisatie en organische vindbaarheid profiteert mee van dit fenomeen. Google houdt namelijk van een kruimelpad.

Het kruimelpad is eigenlijk een grote verzameling van interne links. Door in jouw website verschillende interne links te bouwen, wordt het kruimelpad vanzelf gelegd. En als ervaren SEO-specialist weet je dat een goede interne linkstructuur onmisbaar is voor SEO. 

Omdat jouw bezoekers door het kruimelpad langer op de website verblijven in plaats van de oversteek maken naar concurrerende websites, krijg je een lagere bounce rate. Ook dit komt jouw zoekmachine optimalisatie ten goede. Dus, richt je kruimelpad goed in voor een hogere ranking.

Ook Google gebruikt het

Misschien wel het grootste SEO voordeel van het kruimelpad is dat Google jouw website beter begrijpt. Google maakt gebruik om via jouw broodkruimels de websitestructuur te begrijpen. In deze gevallen is Google genereus met zijn beloningen en stijgt jouw website op de beruchte Google rankings. Iets waar elke website baat bij heeft.

5 Tips en richtlijnen

 1. Locatie van kruimelpad
  Plaats het kruimelpad tussen jouw paginatitel en de topbalk. Op deze locatie wordt jouw kruimelpad geheid gezien door gebruikers van jouw website.
 2. Begin het kruimelpad bij de homepage
  Door de homepagina aan het begin van het kruimelpad te leggen, geef je gebruikers een eikpunt. Dit maakt het navigeren door jouw website nog overzichtelijker.
 3. Tekens tussen broodkruimels
  Door een groter-dan-teken of een backslash te plaatsen tussen jouw broodkruimels is de gebruiker op de hoogte van de volgorde van zijn reis op jouw website.
 4. Maak het klikbaar
  Je wil dat de gebruiker op jouw website blijft. Door de broodkruimels klikbaar te maken kan de gebruiker zich makkelijk richting de laatst bezochte pagina’s navigeren.
 5. Lijn het kruimelpad links uit
  Dit klinkt heel logisch. Toch wil de creativiteit van een persoon wel eens iets anders. Voorkom dit echter bij het kruimelpad en lijn het links uit. We lezen tenslotte van links naar rechts. Doe maar lekker gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Maak jouw WordPress website compleet

Na het lezen van dit blog ben je wellicht overtuigd van het gebruik van broodkruimels. Je kan nu zelf aan de slag gaan met het installeren van dit kruimelpad via de WordPress Yoast plugin of Rank Math. Mocht je hier de tijd of kennis niet voor hebben staat 2manydots altijd voor jou klaar. Voor verschillende bedrijven hebben wij al kruimelpaden aangelegd en dit doen wij ook graag voor jou. 

Leid jouw klanten de weg en schakel 2manydots in.