none
Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 14 juni 2014

Open Source vs. Closed Source: wat is het verschil?

Open Source vs. Closed Source: beide hebben elk hun voor- en nadelen. De keuze die je maakt heeft gevolgen voor alle aspecten waarmee je tijdens de ontwikkeling van een website te maken krijgt. Internetbureau 2manydots, specialist in converterende websites, kan jullie uiteraard adviseren in jullie keuze. Hieronder zetten we het vast in grote lijnen uit.

Vastgestelde richtlijnen of functies op maat

Bij de aanschaf van Closed Source koop je in feite een licentie waarmee je de software mag gebruiken volgens de vastgestelde richtlijnen. Je bent hierbij geen eigenaar van de broncode en extra functies moeten op maat worden gemaakt, wat de kosten opschroeft. Bij Open Source kies voor een vrij te downloaden software die op iedere manier kan worden aangepast. De software is gratis. Je betaalt bij een Open Source vooral voor het aan laten sluiten van de functionaliteiten en het aanpassen van het webdesign.

Makkelijk optimaliseren

Wanneer je op termijn nieuwe features aan je website wilt toevoegen, is het makkelijker om met een Open Source te werken. Hoe groter de groep is die gebruik maakt van dezelfde Source, hoe meer updates en uitbreidingen het pakket kent. Voordeel is ook dat veelvoorkomende websitescenario’s al bestaan, waardoor het wiel meestal al voor je is uitgevonden. Kies je voor een Closed Source dan mag je er vanuit gaan dat problemen worden gecorrigeerd door updates. Heb je optimalisatiewensen voor de website, dan moeten deze op maat worden gemaakt.

Afhankelijk of liever vrij

Wanneer je zelf geen beheerder bent van de broncode, zoals bij een Closed Source het geval is, dan wordt het lastig om over te stappen van internetbureau. Een andere webbouwer kan in uiterste gevallen de software wel inlezen wanneer de voorgaande partij de broncode beschikbaar wilt stellen. Maar het verdiepen in een onbekend systeem kost veel tijd. Bij een Open Source ben je onafhankelijk van de webbouwer omdat je zelf eigenaar bent van de software. Je kunt dus altijd overstappen naar een internetbureau met dezelfde kennis van het CMS.

Inlezen in modellen

Uiteindelijk valt er zowel voor een Open Source als een Closed Source iets te zeggen. De beide modellen zijn door de jaren heen dichter naar elkaar toegegroeid. Het gaat erom welke doelen je wilt realiseren met je website. Laat je informeren over de beide modellen door middel van online research, inlezen in het onderwerp en specialisten te vragen naar de mogelijkheden. 2manydots adviseert u graag.

Waar leg jij als marketeer dit jaar de focus op? Klik hier om ons trendrapport te bekijken.