Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 16 oktober 2020

Tekst-naar-spraak geeft je website een stem

De tekst op jullie website is niet voor iedereen handig. Mensen met dyslexie, gebruikers die slechtziend zijn of bezoekers die graag in hun auto naar jullie content luisteren, hebben baat bij een voorgelezen versie. Tekst-naar-spraak maakt dit mogelijk.

Wat is tekst-naar-spraak?

Tekst-naar-spraak is ook wel bekend onder de Engelse term Text To Speech (TTS). Deze technologie zet geschreven tekst om in spraak. De software ‘plakt’ fragmenten van een opgenomen stem aan elkaar en creëert zo een oneindig vocabulaire.

Eén van de voordelen van TTS is dat dit proces geheel geautomatiseerd is. Niemand hoeft de tekst woord voor woord voor te lezen. Zodra zo’n tool op je website is geïnstalleerd, kan hij een nieuw gepubliceerde tekst voorlezen. 

Afhankelijk van de tool en de taal die je kiest, kan de stem natuurlijk of juist robotachtig klinken. Het is dus zaak om vergelijkend onderzoek te doen. Hoe dan ook, deze software is in constante ontwikkeling en de synthetische stemmen zullen binnen enkele jaren niet meer van echte stemmen te onderscheiden zijn.

Waarom tekst-naar-spraak aanbieden?

Met een tekst-naar-spraak tool snijdt het mes aan twee kanten. Want niet alleen jullie bezoekers profiteren ervan; ook voor jullie organisatie biedt het allerlei voordelen. We zetten ze voor het gemak op een rij.

Voordelen voor jullie bezoekers

  • Vergroot het bereik
    Jullie website wordt toegankelijker voor een groter publiek. Mensen met leerproblemen, taalproblemen of leesproblemen vormen samen al gauw zo’n 15% van de bevolking. Dat zijn heel wat extra leads of klanten.
  • Senioren worden afhankelijk van technologie
    Steeds meer senioren worden afhankelijk van internet en andere technologische hulpmiddelen. Door je digitale content in meerdere vormen aan te bieden, is het makkelijker te gebruiken door een bevolkingsgroep die flink blijft groeien.
  • Mensen hebben verschillende leerstijlen
    Sommigen leren beter door te kijken, anderen door te ervaren, en weer anderen door te luisteren. Als jullie site als taak heeft om te informeren of onderwijzen, is TTS een hulpmiddel dat auditief ingestelde bezoekers helpt.

Voordelen voor jullie organisatie

  • Betere klantervaring
    Bedrijven en instellingen met een prettige customer experience hebben een streepje vóór bij klanten. Jullie service wordt toegankelijker en persoonlijker, en jullie personeel wordt ontlast.
  • Grotere doelgroep
    Eén van de belangrijkste redenen om voor tekst-naar-spraak te kiezen, is het feit dat je hiermee een grotere doelgroep aanspreekt. Niet alleen slechtzienden, maar ook senioren en mensen die het Nederlands niet als moedertaal hebben, zullen jullie dankbaar zijn. Zelfs automobilisten kunnen van deze functie profiteren onderweg.
  • Audio verandert met de tekst mee
    Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om een audioversie van hun content te maken. Dit kan in de vorm van een podcast, maar natuurlijk ook middels tekst-naar-spraak. Het voordeel van de laatstgenoemde oplossing is dat, wanneer je wijzigingen in de tekst maakt, de spraak meteen mee verandert.
  • Scheelt tijd en kosten
    Geautomatiseerd spraak produceren betekent dat jullie geen moeite hoeven te steken in het produceren van audioversies of podcasts. Dat scheelt tijd en daarmee besparen jullie ook geld.
  • Concurrentievoordeel
    Tekst-naar-spraak staat niet meer in de kinderschoenen, maar de websites die er gebruik van maken zijn nog zeldzaam. Door TTS in te zetten, val je op en heb je een Unique Selling Proposition (USP).
  • Voldoe aan de WCAG-richtlijnen
    Overheidsinstellingen moeten aan de WCAG-richtlijnen voldoen. Die maken het internet toegankelijker voor mensen met beperkingen. Tekst-naar-spraak is één van de WCAG-vereisten.

De beste tool: ReadSpeaker

De tekst op jullie website laten voorlezen? Er zijn verschillende tools die tekst-naar-spraak aanbieden. Als webbouwers hebben we er verschillende getest. De applicatie waar we het meest tevreden over zijn is ReadSpeaker. Niet alleen wordt deze software al sinds 1999 ontwikkeld, ook heb je de keuze uit vele stemmen en talen. Ideaal dus voor organisaties die internationaal actief zijn. Niet voor niets is ReadSpeaker graag ingezet door multinationals en overheidsinstellingen.

Wij van 2manydots kunnen jullie website óók met deze functie uitrusten. We helpen je bij de configuratie en implementeren de tool op iedere pagina. Jullie webdesign blijft gewoon hetzelfde; er komt een kleine widget bovenaan elke tekst met een play-knop. Ook op mobiele apparaten werkt dit goed. ReadSpeaker is zichtbaar en tegelijkertijd discreet.