Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 09 februari 2021

Veelvoorkomende WordPress-problemen

Al is WordPress flexibel en gebruiksvriendelijk, er kunnen momenten zijn waarop een WordPress-site niet zo loopt zoals het hoort. Er kunnen allerlei WordPress problemen ontstaan. Dat kan resulteren in een ontbrekend item in het menu, een blanco pagina met een foutmelding of zelfs een hack.

Als WordPress-specialist komen we verschillende problemen tegen waar opdrachtgevers oplossingen voor zoeken. In dit artikel doen we een greep uit die problemen. Verder bieden we je een handige checklist voor de perfecte WordPress-website aan (aanrader).

Beheer

Je kunt een WordPress-website met meerdere collega’s beheren. Zo kun je een medewerker alleen de rechten geven om blogposts klaar te zetten, terwijl redacteurs ze ook kunnen wijzigen en publiceren. En beheerders kunnen zaken zoals de navigatie-structuur en de instellingen wijzigen. Toch is die rolverdeling niet altijd even makkelijk.

  • Medewerkers kunnen (niet) alles aanpassen
    Hoe zit het met het beheer? In theorie kun je voor elke medewerker een bepaalde rol instellen, zodat niet iedereen in het wildeweg content kan plaatsen of aanpassen. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Helemaal vervelend is het wanneer je precies weet hoe je rechten aan moet passen, maar de website niet over de juiste set rechten beschikt.
  • Het dashboard ziet er raar uit
    Veel organisaties kiezen voor een standaard WordPress-thema. Wanneer dat eenmaal staat is dat mooi, maar aan de ‘achterkant’ kan het beheer voor hoofdbrekens zorgen. Er zijn veel nieuwe opties op je WordPress-dashboard en bepaalde functies zitten op onlogische plekken verstopt, werken niet of overlappen elkaar. Dat kost tijd en zorgt voor frustraties.
  • In de mediabibliotheek loopt alles door elkaar
    Even snel een afbeelding in een blogpost zetten: WordPress maakt dit erg makkelijk. Maar zo’n snelle upload kan ervoor zorgen dat jouw mediabibliotheek er na verloop van tijd erg onoverzichtelijk uitziet, vergelijkbaar met een propvol bureaublad op je computer.
  • De site begint fouten te vertonen
    Veel standaard themes worden vroeg of laat niet meer geüpdatet en is dan niet langer veilig dan wel compatibel met nieuwe WordPress-versies. Het resultaat? Je site krijgt errors. Slimmer is het om te kiezen voor een WordPress-thema dat populair is en constant evolueert. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen of simpelweg een site wilt die precies aan jullie wensen voldoet, bevelen wij een WordPress-thema op maat aan.

Meertalige websites

Buitenlandse bezoekers verwelkomen doe je met een meertalige website. Organisaties die een WordPress-website hebben, kiezen daarbij vaak voor een oplossing in de vorm van een plugin. Concreet is WordPress Multilingual Language (WPML) hiervoor populair, maar deze plugin zorgt regelmatig na verloop van tijd voor problemen.

  • Backend wordt onoverzichtelijk
    WPML werkt vanuit één omgeving voor alle talen. Dit betekent dat alle functionaliteiten, mediabestanden en plugins in dezelfde omgeving zitten. Als je website zes talen omvat wordt het al snel een grote onoverzichtelijke rommel in de backend.
  • Dingen verspringen en verdwijnen
    Omdat WPML in één installatie zit, put het ook alle informatie uit één database. Plugin-updates en paginamutaties zijn veelvoorkomende voorbeelden van situaties waarbij in de grote database fouten kunnen ontstaan. Op zo’n moment kan het gebeuren dat je WordPress-installatie niet meer is te updaten of dat er ‘zomaar’ pagina’s of elementen verspringen.
  • De website wordt traag
    Stel dat jouw oorspronkelijke, Nederlandstalige website honderden pagina’s heeft en dat je deze site in het Duits, Engels, Frans en Spaans wilt gaan aanbieden. Dat betekent een vervijfvoudiging van de site-omvang en leidt onvermijdelijk tot een site die stukken trager laadt. Ook aan de kant van de beheerder wordt de WordPress admin een stuk trager. Dit is irritant voor de bezoeker, slecht voor je conversies en frustrerend voor de beheerders van de website.

In feite raden wij de WPML-plugin alleen aan wanneer een organisatie daar goede zwaarwegende redenen voor heeft. Bijvoorbeeld wanneer met werkt met geautomatiseerde vertaalsoftware. Voor alle andere situaties werken wij met een stabielere oplossing: WordPress Multisite.

Grote netwerken

WordPress is de afgelopen 15 jaar van blogplatform uitgegroeid tot het meest gebruikte CMS ter wereld. Ruim 34% van alle websites op het internet draait op WordPress, waaronder die van grote organisaties als Capgemini, New York Times, Microsoft News, Unicef, Sony Music en Walt Disney.

WordPress is dus goed geschikt voor grote bedrijven en instellingen, maar voor zulke partijen loert er ook een gevaar om de hoek: dat zo’n grote verzameling (sub)sites uit de klauwen groeit en het netwerk onoverzichtelijk, kostbaar en omslachtig wordt.

  • Een wirwar aan domeinen en hosts
    Het komt vaak voor dat een organisatie meerdere WordPress-websites over verschillende hosts verdeeld heeft. Dat zorgt voor een wirwar aan hostingpakketten met hun bijbehorende limieten, geldigheidsduur, gebruikersnamen en wachtwoorden. Voeg daar domeinen aan toe die los bij andere hosts zijn geregistreerd, en het is makkelijk om het overzicht kwijt te raken.
  • Hoe verdeel je de rechten van admins?
    Wie kan bij welke site en welke rechten heeft iemand precies? Idealiter kunnen medewerkers op een lager niveau alleen bij hun eigen site, terwijl bijvoorbeeld marketingmedewerkers op het hoofdkantoor ook op regionaal of lokaal niveau dingen kunnen aanpassen. Wie wat mag doen is allemaal in te stellen, maar kan een administratieve nachtmerrie worden als het om tientallen of honderden losse WordPress-installaties gaat.
  • Hogere kosten
    Bij verschillende hosts websites onderbrengen zorgt niet alleen voor administratieve rompslomp, maar ook voor verschillen in de kosten. Het schaalvoordeel waar je van profiteert door bij één webhost te blijven, valt hiermee ook weg.
  • Hoe rol je snel een nieuwe site uit?
    Een nieuw merk, een nieuwe vestiging, een tijdelijke actie: stuk voor stuk vragen ze om een nieuwe site. Maar wie is daarvoor verantwoordelijk, waar wordt die gehost en wie krijgen de rechten om hem te beheren? En hoe krijg je hem in het design van één van jullie bestaande sites?

2manydots ademt WordPress. Wij beantwoorden je vragen, geven je advies en verrichten de nodige handelingen waarmee je sites snel veilig blijven draaien en makkelijk te beheren zijn. Dat geeft niet alleen gemoedsrust, maar helpt je ook om tijd en geld te besparen.

Beveiliging en privacy

Je beseft dat jouw website een essentieel onderdeel is van jouw organisatie. Downtime kun jij je niet permitteren. Tegelijkertijd wil je dat bezoekers zich veilig voelen. Maar hoe voorkom je dat brute force of DDoS attacks jouw site platleggen? En hoe garandeer je bezoekers dat hun gegevens niet in andermans handen terechtkomen?

  • Hackers houden van WordPress
    Niet schrikken van bovenstaande zin; het is nu eenmaal zo dat hackers grote bezoekersstromen volgen. Want bij websites en op platformen waar veel bezoekers komen, valt meer te halen. Omdat WordPress open-source is, kunnen kwaadwillenden de broncode inzien en zoeken naar lekken. Deze worden vaak na korte tijd gedicht met WordPress-updates, maar wie te lang vasthoudt aan een oude WordPress-versie, loopt het risico op een hack.
  • Hackers houden van plugins
    Plugins kunnen handige extra functionaliteiten bieden, maar zijn niet altijd even stabiel. Vooral wanneer ze niet of weinig geüpdatet worden, zorgt dat voor een veiligheidsrisico. Het vergt alleen programmeerkennis om te zien of een nieuwe of bestaande plugin veilig genoeg is.
  • Beveiligingsplugins die hun werk niet doen
    Je hebt plugins geïnstalleerd om je site te beveiligen tegen een brute force attack of DDoS-aanval, maar desondanks ligt tóch je site plat? Helaas is dat mogelijk, want deze plugins beveiligen op siteniveau. Beter is het om een oplossing te zoeken die een niveau hoger ligt: op serverniveau. Door een host te kiezen die ontzorgt, heb je minder plugins nodig, met als bijkomend voordeel dat je site sneller draait.

2manydots verzorgt de beveiliging en privacy voor tientallen MKB’ers en instellingen. Met een eigen Functionaris Gegevensbescherming op kantoor hebben wij een kant-en-klare oplossing voor jullie uitdagingen. Wij weten bijvoorbeeld precies welke plugins veilig zijn. Is er een functie die daar niet mee te creëren is, dan bouwen wij die plugin zelfs voor jou.

Toegankelijkheid

Lokale en landelijke overheidsinstellingen krijgen steeds meer oog voor bezoekers met beperkingen. Sterker nog, de webrichtlijnen omtrent toegankelijkheid worden constant aangescherpt. De vraag is alleen hoe je aan deze WCAG-voorwaarden voldoet als je site al jarenlang als een huis staat.

  • Ontoegankelijk voor bezoekers met beperkingen
    Is je site alleen begrijpelijk voor ‘gezonde’ internetgebruikers, dan loop je veel bezoekers en mogelijk inkomsten mis. Want maar liefst 15% van de bevolking heeft een lichamelijke, cognitieve of zintuiglijke beperking. De internationale WCAG-richtlijnen helpen organisaties om hun sites toegankelijker te maken.
  • Updaten is moeilijk
    Ook al is de ontoegankelijkheid erkend en bestaat er de wil om actie te ondernemen, zijn veel sites niet geschikt voor zo’n klus. Standaard WordPress-themes staan maatwerk namelijk niet of nauwelijks toe. Maar als toegankelijkheid het hoofddoel wordt, is een maatwerk WordPress-site goed te bouwen.

2manydots is bekend met de nieuwste richtlijnen voor toegankelijkheid. Wij weten niet alleen hoe we jullie site drempelvrij kunnen maken, maar nemen ook de nodige maatregelen om compliance te bereiken – met de bijbehorende waarmerken.

Download onze checklist voor de perfecte WordPress-site

Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij een succesvolle WordPress-website. Wij maken het je een stukje makkelijker door je een kant-en-klare WordPress checklist te bieden. Hiermee zie je binnen enkele minuten waar de zwakke punten van jouw site liggen, zodat je daar werk van kan maken.

Liever een uitgebreider document lezen? Dan is de WordPress whitepaper iets voor jou.