Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 27 augustus 2017

5 tips voor de perfecte gratis fonts

Het lettertype dat je kiest voor het webdesign kan veel zeggen over jullie bedrijf. Waar de meeste organisaties online nog steeds gebruik maken van Arial en Verdana, kunnen jullie je onderscheiden met iets compleet anders. Kies voor gratis fonts die bij jullie passen.

Leesbaarheid boven alles

Bij webdesign moet je rekening houden met typografie. Niet alleen het lettertype is belangrijk, ook grootte, kleur, ruimte tussen de letters (marge), ruimte tussen de zinnen (regelafstand) en witruimte zijn belangrijk. Daarom zijn ook niet alle fonts geschikt voor het beeldscherm, waar onze ogen meer moeite hebben met lezen dan uit een boek. En dit is bijzonder belangrijk, zo blijkt uit onderzoek: hoe mooi we het lettertype vinden zorgt namelijk niet voor de verkopen of contactmomenten, de leesbaarheid doet dat.

Gratis lettertype 1: Roboto

Het Google-font Roboto is perfect geschikt voor body-teksten. De schreefloze letter leest prettig en behoudt het overzichtelijke design van een site. Het is een zakelijk en professioneel font dat er vriendelijk uitziet door het open karakter. Bovendien lopen de letters in een prettig ritme in elkaar over.

Gratis lettertype 2: Montserrat

Goed voor titels en platte tekst is het Google-font Montserrat. Het lettertype is geïnspireerd op de oude posters die vroeger in de wijk Montserrat in Buenos Aires hingen. Deze urban typografie werd in een modern jasje gestoken. Het font is zakelijk, maar ook lekker licht en contrasterend.

Een handgeschreven lettertype of een font met overdreven schreef, heeft een negatieve invloed op de boodschap maar werkt perfect als visueel rustpunt in quotes, kaders en titels.

Gratis lettertype 3: Oswald

Oswald vormt de perfecte subtitel onder een hoofdtitel getypt in schreef. Het doet een beetje denken aan titels in oude kranten en dat maakt het perfect om er de datum mee aan te duiden of een chapeau mee te schrijven. Zo krijgt jouw verhaal of pagina een actuele lading. Het leest bovendien prettig op alle schermformaten. Ook dit is een van de gratis fonts van Google die in totaal 832 font-families aanbiedt.

Probeer het aantal lettertypen op de website te beperken tot twee. Zo voorkom je een kermis.

Gratis lettertype 4: Merriweather

Een zeer geschikt font voor koppen is Merriweather van Google Fonts. Dit lettertype wordt constant verbeterd waardoor het prettig leest op verschillende schermformaten. Ook komen er steeds weer nieuwe stijlen uit zoals de light, bold en black die ook weer worden uitgevoerd in een cursieve optie. Er is bovendien een Merriweather sans-serif-versie die zorgt voor een mooie harmonie met de platte tekst op jouw site.

Gratis lettertype 5: Playfair Display

Kies voor koppen, kaders en quotes met een chique uitstraling door Playfair Display van Google-fonts te downloaden. Het font werkt heel mooi samen met Georgia als platte tekst. De hoofdletters zijn maar een tikkeltje zwaarder en groter dan de kleine letters. Dit zorgt voor een evenwichtig beeld wat de leesbaarheid bevordert.

Zo installeer je Google Fonts

Google Fonts installeren is eenvoudig. Wanneer je ze downloadt, worden ze als .zip-bestand op je computer bewaard. Pak deze bestanden uit en je ziet één of meerdere .ttf-bestanden. Dat zijn de lettertypes. Dubbelklik erop voor een preview en de mogelijkheid om het lettertype te installeren. Daarna is hij in alle programma’s op jouw pc of Mac beschikbaar.

Perfecte afbeeldingen

2manydots is specialist in converterende websites. Om die conversie te maximaliseren, letten wij op de kleinste details – zo ook de typografie. In deze reeks blogposts gaven we eerder vijf tips voor perfecte afbeeldingen op jouw website. Lees het artikel direct. Zo ben je al vrij compleet op de hoogte van alle belangrijke designzaken voor jullie site.