Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Anthony, 03 februari 2022

Waarom UX en UI onmisbaar zijn bij webdesign

Toe aan een nieuwe website? Het is dan verstandig om in het ontwerpproces al de beginselen van User Experience (UX) en User Interface (UI) mee te nemen. Wat dat precies betekent en waarom wij dat belangrijk vinden, lees je in deze blogpost.

Wat betekenen UX en UI?

In een eerdere blogpost vertelden we wat UX-design precies is, waarom het belangrijk is en hoe het een grote impact op leadgeneratie kan hebben. Maar het kan verwarrend worden als we er een andere, soortgelijke term bij halen: UI oftewel User Interface. Heel kort door de 

bocht vindt het UX-design grotendeels achter de schermen plaats, terwijl de gebruiker het werk van de UI-designer altijd ziet en ervaart. Laten we in iets meer detail de verschillen tussen UI en UX bekijken.

User Experience (UX): het grotere overzicht

UX staat voor User Experience, in goed Nederlands de gebruikerservaring. Een UX-professional creëert een prettige ervaring voor gebruikers. Snelheid is daarbij vaak een sleutelwoord: een bezoeker moet snel de gezochte informatie kunnen vinden of de gewenste actie kunnen ondernemen.

Dat doet hij of zij door eerst een goede structuur van bijvoorbeeld een website te ontwerpen. Een wireframe dient daarvoor als basis. Ook is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk kliks nodig zijn om iets te vinden, aan te vragen of kopen. Een UX-designer zet ook A/B-tests in en gebruikt Google Analytics veel.

User Interface (UI): een onderdeel van UX

UI is de afkorting voor User Interface, oftewel de gebruikersomgeving. We hebben het dan over het ontwerp en het functioneren van bijvoorbeeld een applicatie of website. Een UI-specialist is bovenal een designer: hij of zij kan met de kleinste wijzigingen grote verbeteringen in de gebruikerservaring bereiken. UI is een onderdeel van UX.

De UI-designer van 2manydots, Anthony, hanteert enkele basisprincipes bij het creëren van een User Interface. De belangrijkste hiervan is misschien wel dat de gebruiker centraal staat. Maar voordat hij daarmee aan de slag kan, moeten we weten waaróm een opdrachtgever zoals jij een nieuwe website wil. 

Zó passen we UX- en UI-principes toe

Er zijn dus verschillen tussen UX en UI, maar er is ook veel overlap. Sommige bedrijven kiezen ervoor om aparte professionals voor beide aan te nemen. Bij 2manydots neemt Anthony het UI-design voor zijn rekening. Samen met jullie bepalen we de daarachter liggende User Experience. In de praktijk houden we rekening met de volgende UX- en UI-principes bij het ontwerpen van een nieuwe, effectieve website.

Mobile-first

Dat een site responsive moet zijn, roepen we al jaren. Omdat gebruikers net zo makkelijk naar hun laptop als hun tablet grijpen, is zo’n site die zich aan de schermbreedte aanpast een must. Maar we vinden dat we een stapje verder moeten gaan en websites standaard mobile-first moeten zijn. Dat betekent dat ze voornamelijk voor mobiele gebruikers zijn ontwikkeld. Waarom? Omdat, afhankelijk van de sector, de meeste bedrijven tot wel driekwart van hun bezoekers via mobiel verkeer ontvangen.

Consistentie

Alle pagina’s van een website dienen dezelfde design-filosofie te hebben. Denk hierbij aan het kleurenspel, het gebruik van kaders, de afbeeldingen, de navigatie, enzovoort. Maar ook de opmaak van de teksten moet consistent zijn. Op die manier kom je over als een organisatie die oog voor detail heeft en betrouwbaar is. Consistentie maakt je ook erg herkenbaar en dus onderscheidend.

Weinig kliks

UX-experts zeggen weleens dat je binnen drie klikken alle informatie op een website moet kunnen vinden. Hoe meer content een website heeft, des te groter die uitdaging is. Maar met een uitgekiende menustructuur kom je een heel eind. Idealiter komt er ook weinig scrollen aan te pas: je wilt het je bezoekers zo makkelijk mogelijk maken om te vinden wat ze zoeken. 

Minimalistisch design

Less is more. Overstelp gebruikers niet met onnodige informatie, maar houd het overzichtelijk en duidelijk. Je hebt een duidelijk doel voor ogen op elke pagina en in iedere blogpost. Laat daarom geen andere zaken met dat doel concurreren en zorg ervoor dat de call-to-action duidelijk is.  

Toegankelijk

Voor een goede User Experience (UX) dien je rekening te houden met verschillende soorten gebruikers. Want niet iedereen ziet, hoort en begrijpt alles net zoals jij. Ongeveer 25% van de internetgebruikers heeft een beperking, variërend van kleurenblindheid tot slechthorendheid en dyslectie. In het verlengde van begrijpelijke teksten is het daarom wenselijk om een groot kleurcontrast te hanteren, video’s te ondertitelen en audio-versies van je content te maken. 

Waarom vinden we UX en UI belangrijk? 

Het feit dat jij dit artikel leest, doet jullie bedrijf met kop en schouders boven de rest uitsteken. Het betekent dat jullie het belang van internet inzien en bereid zijn te investeren in een online strategie. Een investering die zich op meerdere vlakken terugbetaalt. Kijk maar eens naar de resultaten die het inhuren van een UX-expert en UI-designer kunnen opleveren.

1. Grotere klanttevredenheid

Op een gebruiksvriendelijke site vinden bezoekers snel wat ze zoeken. Een niet-opdringerige site die behulpzaam is en lijkt te weten wat iemand nodig heeft, is een plezier om te bezoeken. Dat maakt de kans groot dat iemand terugkeert. Zo bouw je langzaam maar zeker een relatie met iemand op. 

2. Hogere omzet

Bied je die prettige gebruikerservaring waar potentiële klanten gevoelig voor zijn, dan win je hun vertrouwen. Zo scoor je leads op een organische manier, zonder te hoeven adverteren in bijvoorbeeld de social media. En hoe meer leads, des te meer klanten en omzet je scoort.

3. Betere rankings

Gebruiksvriendelijke websites scoren hoger in de zoekmachines. Google detecteert namelijk hoe lang mensen op een pagina blijven, wanneer ze wegklikken en nog veel meer. Als Google signalen ontvangt dat gebruikers bij jou snel vinden wat ze zoeken, word je beloond met hogere rankings. UX design is dus meteen goed voor je SEO!

4. Tevreden werknemers

Het klinkt misschien wat vergezocht, maar dat is het absoluut niet: een goede User Experience (UX) zorgt indirect voor tevreden werknemers in jullie organisatie. Niet zozeer omdat ze trots zijn op die gebruiksvriendelijke website, maar omdat bezoekers hier veel makkelijker antwoord op hun vragen mee vinden. Vragen waar ze niet langer de telefoon voor pakken of een mailtje aan wijden. En dat ontlast jouw collega’s.

UX en UI: standaard bij 2manydots

Je kunt niet vroeg genoeg aan de gebruiksvriendelijkheid denken. Daarom pakken wij in het ontwerpproces van een nieuwe website de User Experience al mee. Zo leggen we een goede basis die dubbel werk voorkomt. 

We vertelden je al waarom we de User Experience en de User Interface belangrijk vinden: omdat de gebruiker dat vindt. Waar mensen vroeger vooral naar de prijs of de kwaliteit keken, speelt de gebruikservaring tegenwoordig net zo’n belangrijke rol. Bij het ontwerpen van jullie nieuwe site letten we daarom extra op UX en UI.