Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Anthony, 16 december 2020

Het belang van mobile first webdesign

Het belang van mobile first webdesign groeit. Nu steeds meer mensen op het internet surfen via smartphones, zijn de standaardeisen voor websites de afgelopen jaren flink veranderd. Een website die goed leesbaar is op een computer, werkt niet altijd even goed op een mobiele telefoon. Door rekening te houden met mobile webdesign, zorgen jullie voor de beste user experience, ofwel de ervaring, voor elke gebruiker. Ook Google houdt van mobile first designs: Google hecht meer waarde aan websites die gebruiksvriendelijk zijn op mobiele telefoons en rankt deze sites hoger.

Het aantal websitebezoekers via mobiele telefoons blijft groeien, waardoor mobile webdesign van essentieel belang is voor jullie website. Dat betekent dat klanten steeds vaker naar hun mobieltje grijpen voor antwoord op hun vraag of om iets te regelen. En, zoals Think with Google ontdekte, zal 50% van de bezoekers jouw site niet meer bezoeken als die niet mobiel-vriendelijk is. Dit geldt ook voor vaste klanten.

Wat is mobile first webdesign?

Mobile first webdesign gaat om het ontwerp van jullie website op een mobiele telefoon. Omdat dit scherm een stuk kleiner is dan een computer of tablet, vereist dit een ander design om alle elementen van de website goed uit te laten komen. Ook blijven mobiele gebruikers vaak minder lang hangen op jullie website, waardoor user experience erg belangrijk is. Alle belangrijke informatie moet snel vindbaar zijn en de navigatie door de website moet weinig moeite kosten.

Responsive vs mobile first

Een responsive website is niet hetzelfde al een mobile first webdesign. Met een responsive website bedoelen we een site die schaalbaar is. Deze website is zo gebouwd, dat hij zich aanpast aan het apparaat waar de website op geopend wordt. Een responsive website is dus één schaalbare website en ziet er, door de manier van bouwen, hetzelfde uit op een telefoon, computer en tablet.

Bij een mobile first webdesign is het doel van de mobiele gebruiker belangrijker dan het vasthouden aan het originele desktop design. Zo vergt een responsive website op een mobiele telefoon vaak veel meer scrol-werk dan op een computer, waardoor het minder gebruiksvriendelijk is. Om die reden staan belangrijke buttons vaak op een andere plek in een mobiel webdesign, zodat de gebruiker sneller door de website kan navigeren. Ook de verschillende content, zoals afbeeldingen en stukken tekst, zijn niet altijd nodig om compleet te laten zien in een mobiel webdesign. Overzicht en snelle navigatie staan centraal op een mobiele telefoon.

Hoe checken jullie of de website voldoet aan de juiste eisen? Vraag je bijvoorbeeld af of het lettertype op jullie website groot genoeg is en of de website schaalbaar is. Ga daarnaast voor korte alinea’s tekst en veel witruimte om jullie design te verbeteren. Wil je gaan voor een mobile first design, dan hebben jullie het voordeel dat deze websites vaak sneller zijn. Dit zorgt voor een geoptimaliseerde gebruikservaring en een betere Google ranking.

Google indexatie

Google werkt tegenwoordig op basis van de mobile first index. Wanneer jullie website geschikt is voor mobiele telefoons, dan komt hij hoger in de Google rankings. Zo hebben jullie een streepje voor op de concurrent. Willen jullie aan de slag met Search Engine Optimization (SEO)? Denk dan zeker aan het optimaliseren van de mobiele gebruiksvriendelijkheid.

Mobile first header

Een belangrijk onderdeel van het mobile first webdesign is de header: het bovenste gedeelte van de website. Op veel responsive websites wordt de header-afbeelding van de desktopversie geschaald naar een kleiner formaat zodat deze op een mobiel scherm past. Dit heeft tot gevolg dat afbeeldingen heel klein worden afgebeeld. In andere gevallen wordt de afbeelding gedeeltelijk uitgesneden. Dit betekent dat jullie geen controle hebben over de header die op smartphones wordt vertoond. Een goede website biedt daarom de mogelijkheid om een aparte header voor mobiele gebruikers te uploaden. Zo zorgen jullie ervoor dat de header, het eerste deel wat bezoekers zien, er altijd goed uit ziet.

Website bouwen

Gaan jullie aan de slag met een compleet nieuwe website? Dan is het verstandig om de bottom-top techniek te gebruiken. Dit betekent dat jullie eerst moeten beginnen met het mobile first webdesign. Dit design is namelijk een compacte vorm van de website met de meest essentiële onderdelen. Vanuit het mobiele webdesign is het vervolgens gemakkelijker om uit te bouwen naar een complexere en uitgebreidere desktop versie.

Samengevat heeft mobile first veel voordelen: het verhoogt user experience, het zorgt voor een snellere laadtijd en jullie scoren goed in Google. Mobile first webdesign is de toekomst. Meer weten? Wij vertellen je graag meer.