Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 01 maart 2022

Pak je duplicate content aan voor betere rankings

Duplicate content is één van de grootste SEO-issues voor websites. En dan hoeft het echt niet meteen om gestolen content te gaan: vaak gaat het om tekst op verschillende pagina’s van je eigen site, bijvoorbeeld wanneer je snippets van gerelateerde blogposts plaatst of wanneer je veel content in je footer hebt. 

In dit artikel ontdek je wanneer er sprake is van duplicate content, welke gevolgen je ervan kunt ondervinden en wat je tegen duplicate content kunt doen. We geven je praktische handvatten maar sporen je tegelijkertijd aan om SEO-professionals in te schakelen. Want hoe sneller en grondiger je te werk gaat, des te beter je rankt in de zoekresultaten van Google, wat weer meer bezoekers oplevert. 

Wat is duplicate content?

Duplicate content is een Engelse term voor dubbele content. Het gaat daarbij meestal om teksten. Zodra identieke teksten op twee of meer webpagina’s staan, is er sprake van duplicate content. Afgezien van de mogelijke juridische consequenties, kan gekopieerde content door Google worden bestraft. Wat dat voor je zoekmachine-rankings betekent, lees je verderop in deze blogpost.

Veel mensen denken bij duplicate content automatisch aan diefstal door anderen. Met andere woorden: een concurrerende website die jouw teksten brutaal overneemt. Maar het kan ook zijn dat jij in plaats van slachtoffer de dader bent, zonder dat je dat doorhebt. Of, wat ook goed mogelijk is, dat je teksten die je zelf hebt geschreven op meerdere pagina’s van jouw site plaatst. 

Een klassiek voorbeeld is een bedrijf dat een productbeschrijving van een fabrikant of distributeur kopieert. Of een werknemer die content voor je produceert, maar daarvoor net iets te letterlijk ‘leent’ uit externe bronnen. Zelfs een CMS kan duplicate content veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer het standaard pagina’s met dezelfde tekst klaarzet. Ook wanneer dezelfde tekst site-wide terugkeert, bijvoorbeeld in je footer, kan dat Googles alarmbellen al doen rinkelen. Zo zie je maar: duplicate content zit in een klein hoekje.

Heeft het invloed op SEO?

Om te begrijpen welke gevolgen er aan duplicate content hangen, is het goed om ons aan de missie van Google te herinneren: informatie ordenen, bruikbaar en toegankelijk maken. Bij zo’n missie past natuurlijk niet het linken naar identieke teksten, want daar is de gebruiker niet bij gebaat. Als Google zo’n situatie tegenkomt zal de zoekmachine een keuze maken: één van de pagina’s krijgt een ranking en de rest niet (of in elk geval stukken lager).

Google kan zien welke pagina als eerst de content heeft geplaatst. Die eerste pagina wordt gezien als de originele bron en wordt als normaal getoond in de zoekresultaten. De pagina’s die de gekopieerde tekst hebben gepubliceerd op een latere datum zullen niet geïndexeerd worden of laag ranken.

Trouwens, de dader brandt vroeg of laat zijn vingers als hij het echt bont maakt. Als Google het vermoeden krijgt dat een website veel content kopieert met de bedoeling om hoger te ranken, kan dit in het ergste geval tot een Google ban leiden: een website verdwijnt dan compleet uit de zoekresultaten. 

Dubbele content op je eigen website

We twijfelen er niet aan dat je eerlijk bent. En trots. Duplicate content is voor jou dus geen optie. Althans, niet willens en wetens. Bovendien kleeft daar een flink SEO-risico aan. Toch kan die duplicate content ongemerkt in jouw site sluipen. Bijvoorbeeld doordat je substantiële blokken op meerdere pagina’s gebruikt. Precieze cijfers weten we niet, maar de schatting is dat er van duplicate content sprake is wanneer de inhoud van pagina’s voor 30% hetzelfde zijn.

Te weinig woorden zorgt ook voor interne duplicate content

Duplicate content kan ook vóórkomen wanneer je te weinig woorden op pagina’s hebt, of juist veel woorden in de footer. Google telt namelijk alle woorden mee, zelfs die in het navigatiemenu. We raden je daarom aan om een minimum aantal woorden van 400 te hanteren. Wil je echt lekker gaan ranken, dan zijn veel langere teksten nodig. 

Jouw tekst gekopieerd door een andere website

Het kan gebeuren dat jouw teksten op de site van iemand anders verschijnen. Hierdoor ontstaat er externe duplicate content, waar jij niks aan kan doen. Het is erg vervelend als de tekst waar jij zo hard op hebt zitten ploeteren, klakkeloos wordt overgenomen zonder bronvermelding. In feite gaat het om diefstal. De juridische kant even terzijde, is het de vraag wat dit voor je positie in de zoekmachines doet.

Jouw originele content rankt

Heb je ontdekt dat een andere site jouw content heeft gekopieerd, dan zou je eerst eens naar het gevolg kunnen kijken. Als het goed is, optimaliseer jij al je webpagina’s op bepaalde zoektermen en hou je de rankings van je pagina’s bij. Gebruik die zoekterm nu eens om de webpagina in Google te vinden. Rankt hij nog min of meer rond dezelfde plek als tijdens je laatste check, dan ziet Google jouw terecht als de originele auteur.

De andere website stijgt in de zoekresultaten

Erger is het als jouw teksten geplagieerd zijn en de dader vervolgens gaat ranken, terwijl jij uit de zoekresultaten verdwijnt. Nu moeten we hier eerlijk bij zeggen dat dit zelden gebeurt, omdat Google redelijk goed kan detecteren wie de eerste auteur was. Maar dan nog: het zal je maar overkomen! Check in elk geval eerst voor de zekerheid in Google Search Console de indexdekking-rapportage. Daarin zie je welke pagina’s van jouw site geïndexeerd zijn.

Gekopieerde content laten verwijderen

Of jouw rankings nou wel of niet lijden onder de externe duplicate content, is het oneerlijk dat iemand anders met jouw teksten aan de haal gaat. Het eerste wat je kunt doen is de webmaster van de betreffende site wijzen op deze overtreding. Levert dat geen resultaat op, dan kun je een advocaat in de arm nemen. Die kan de maker een ultimatum stellen en dreigen met aangifte en/of een boete. Daar bovenop kun je door Google de site uit de zoekresultaten laten verwijderen.

Hoe kan je duplicate content checken?

Veel webmasters worden door anderen up duplicate content gewezen. Dan is het kwaad dus al geschied. Hoe langer je wacht met het aanpakken van duplicate content, des te groter de schade kan zijn. Zou het daarom niet mooi zijn als je vrijwel meteen op de hoogte was van dubbele content?

Zoeken in Google

Een simpele en gratis manier om duplicate content op te sporen is om een stukje tekst van een pagina te plakken in de zoekbalk van Google en een zoekopdracht te geven. Zet je deze tekst tussen aanhalingstekens, dan zoekt Google op exact dezelfde formulering.

Komen er websites met dezelfde tekst naar boven in de zoekresultaten? Dan is er sprake van duplicate content. Lees hieronder wat je dan kunt doen.

Opsporen met gratis tools

Checken op externe duplicate content, dus sites die jouw content hebben gestolen, doe je met de gratis tool Copyscape. Je geeft jouw URL op en ziet na een scan welke andere pagina’s op internet (delen van) jouw teksten bevatten. Als je veel content produceert is het een goed idee om periodiek een Copyscape-check uit te voeren. Zo vind je duplicate content tijdig en kun je meteen actie ondernemen.

Je eigen site kan ook identieke content op verschillende pagina’s hebben. Op deze interne duplicate content controleer je met de tool Siteliner. Die scant tot een maximum van 250 pagina’s en laat je zien welke teksten op pagina’s overeenkomen. Jouw uitdaging is om het totale percentage aan duplicate content zoveel mogelijk terug te brengen.

Hoe los je het op?

Heb je door bovenstaande tips duplicate content ontdekt? Dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk op te lossen. Gelukkig zijn daar meerdere efficiënte mogelijkheden voor. Je hoeft zelfs niet altijd heel de tekst opnieuw te tikken, dat scheelt weer tijd. 

Canonical tag

Duplicate content is niet altijd strafbaar. Als je de zogeheten canonical tag gebruikt, kun je dezelfde content op meerdere plekken van je site laten terugkomen. Een voorbeeld hiervan is een hotelketen die vanuit het menu-item Locaties linkt naar een hotelbeschrijving en dat ook doet vanaf de pagina Congressen. Elk van die pagina’s krijgt een eigen URL, maar de tekst erop is hetzelfde. Door die canonical tag aan de pagina’s toe te voegen, laat je weten op welke pagina de originele tekst staat. Die voorkeurs-pagina noemen we de canonical URL.

Noindex tag

Is de canonical tag in jouw situatie niet relevant, dan kun je de noindex tag inzetten. Dit is een metatag die zoekmachines vertelt dat ze een pagina niet moeten indexeren. Je kunt er een follow tag aan toevoegen waarmee zoekmachines de links van die pagina wél mogen volgen.

Verwijderen en redirecten

De snelste en meteen de meeste drastische oplossing voor duplicate content is het verwijderen ervan. Inderdaad: weg met die pagina. Zorg er dan wel voor dat je een 301-redirect instelt. Daarmee leid je bezoekers van de voormalige pagina automatisch om naar een nieuwe of bestaande pagina. Maar vraag, voordat je dat doet, jezelf af of het wel verstandig is om een pagina die link juice ontvangt compleet te verwijderen. Kun je die teksten niet beter wijzigen, zodat er niet meer sprake is van duplicate content of een canonical instellen?

Herschrijven van content

Een voor de hand liggende oplossing is het herschrijven van content. Als tekstschrijver heb ik daar een tip voor: herschrijf teksten niet zin voor zin, maar lees eerst een hele alinea, verwijder die en herschrijf hem vervolgens uit je hoofd. Dat is ook nog eens een goede controle om te zien of je daadwerkelijk het onderwerp begrijpt waar je over schrijft (zie ook onze blogpost over B1-teksten).

Andere trucs zijn het veranderen van de structuur, het plaatsen van voorbeelden of quotes en het toevoegen van een anekdote (storytelling). Je krijgt sowieso een betere kwaliteit tekst door niet uit één bron, maar uit meerdere te putten. Heb je geen tijd of inspiratie voor het herschrijven, dan kun je 2manydots om hulp vragen.

Hulp nodig van een specialist?

Duplicate content is een behoorlijk serieus SEO-probleem. Het oplossen ervan zou daarom een prioriteit moeten zijn in je digitale klusagenda. 2manydots voert altijd een duplicate content check uit als onderdeel van het Resultsmatter-vooronderzoek. Daarin zie je meteen op welke pagina’s er issues zijn. Die kun je vervolgens zelf aanpassen, maar het is ook mogelijk om mij of één van mijn collega’s in te schakelen.