none
Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 22 februari 2021

Wat kost een WordPress-website?

Wanneer jullie eenmaal de knoop doorhakken om voor een nieuwe website te gaan, staan er nog een hoop keuzes te wachten. Zo moeten jullie bijvoorbeeld op zoek naar een geschikte webbouwer. Daarnaast is het van belang om te bepalen wat belangrijk is in de nieuwe website. Daar komen allerlei vragen bij kijken: welke huisstijl en functionaliteiten moet de website krijgen en hoe werkt het eigenlijk met hosting en beveiliging? En niet onbelangrijk: wat kost dat allemaal? De kosten van een website hangen van allerlei verschillende factoren af. Een nieuwe, professionele website laten bouwen is een grote investering. Goed dus om je in de kosten te verdiepen, om weloverwogen keuzes te kunnen maken.

Vaak zien bedrijven of organisaties de website als ‘iets voor erbij’. Zonde, vinden wij. Een goede website kan namelijk veel meer klanten opleveren. Ook kan het allerlei processen automatiseren, waardoor er bijvoorbeeld minder druk op de klantenservice komt te staan. Zo kan een website ondersteuning bieden aan een marketing- of salesteam. Bedenk dat een goedwerkende website meer op kan leveren dan jullie in eerste instantie denken. Dit gaat voor veel bedrijven en organisaties niet zomaar lukken. Een toekomstbestendige website met goede resultaten vergt tijd, energie en dus geld.

Standaard versus maatwerk

Een standaard WordPress-thema is uiteraard veel goedkoper dan een maatwerk website. Het is daarom van belang om te bepalen wat voor jullie belangrijk is. Voor de meeste grote organisaties is maatwerk vereist om een website veilig en goed werkend te maken. Een maatwerk WordPress-website kent vele voordelen. Het levert niet alleen een uniek design op wat past bij jullie organisatie. Het biedt ook allerlei maatwerk oplossingen op het gebied van beveiliging, systeemkoppelingen, privacy en digitale toegankelijkheid. Daarnaast biedt maatwerk de mogelijkheid om laadsnelheid te optimaliseren.

Is het lastig om te bepalen wat jullie belangrijk vinden in een nieuwe website? Lees onze uitgebreide whitepaper ‘wat kost een website?’: Over het complete proces van idee tot livegang en de kosten die komen kijken bij het laten bouwen van een nieuwe website.

Het complete proces

Het proces van idee naar livegang van een nieuwe website is lang en vaak complex. Kies daarom voor een transparante partner die advies geeft en ervaring heeft met dit soort grote projecten. Nadat jullie besloten hebben om een nieuwe website te laten bouwen en een aantal wensen en eisen in een website briefing hebben gezet, is het tijd om potentiële partners te benaderen. Vraag advies en vergelijk offertes om de juiste keuze te maken.

Het complete proces heeft tijd nodig. Afhankelijk van de complexiteit, en dus het aantal uren werk, kan het weken of maanden duren.

Een vloeiend proces verloopt vervolgens zo:

  • Kick-off van het project: Kennismaking en plan van aanpak.
  • Designfase: Projectmanagers en designers gaan aan de slag met de planning en het eerste ontwerp.
  • Designdemo: Het eerste ontwerp wordt gepresenteerd.
  • Overige ontwerpen maken: De feedback wordt verwerkt en templates gemaakt.
  • Developmentfase: Na goedkeuring gaan de developers het ontwerp bouwen.
  • Testfase: De website wordt getest op belangrijke zaken als laadsnelheid, beveiliging en privacy.
  • Instructie van de backend: Jullie leren hoe de backend werkt en testen de nieuwe website.
  • Contentmigratie: Het migreren van de content van de oude naar de nieuwe website.
  • Verhuisplan: Het maken van een concreet plan voor de livegang van de website.
  • Jullie zijn live! Het begin van de doorontwikkeling en optimalisatie van de nieuwe website.

Prijsindicatie

De prijs van de website is afhankelijk van de complexiteit. Over het algemeen kunnen we zeggen dat het laten bouwen van een professionele WordPress-website mogelijk is vanaf 8000 euro. Ga na hoeveel waarde jullie aan online hechten en wat jullie terug willen krijgen uit een nieuwe website. Stel hiervoor een realistisch budget op. Moet de website geoptimaliseerd worden voor specifieke marketingdoelen, dan komt de prijs hoger uit. Er zijn daarnaast een aantal vaste kosten waar jullie rekening mee moeten houden, zoals voor hosting, de domeinnaam, onderhoud en voor analyse software. Ook ligt het er maar net aan hoeveel tijd jullie zelf in de website kunnen en willen steken.

Kosten website: aftrekpost Belastingdienst

Een nieuwe website is een investering in jullie imago, klantrelaties en omzet. Het idee is dat je er, direct of indirect, meer winst mee gaat maken. (Bij 2manydots is dat trouwens niet alleen een idee, maar een keihard plan.) 

De Belastingdienst vindt ook dat een website een investering is. Je mag daarom, onder bepaalde voorwaarden, 28% van de kosten opgeven bij de jaarlijkse winstaangifte. Je drukt er je winst mee, wat resulteert in een lagere belasting. Dit belastingvoordeel kan behoorlijk oplopen, dus het is de moeite waard om deze optie met jullie accountant te bespreken.

Download onze whitepaper

De grote vraag is: wat kost het complete project? Om meer inzicht te krijgen in het totale kostenplaatje, schreven we een uitgebreide uitleg. Met deze whitepaper helpen we je op weg, zodat jullie niet voor financiële verrassingen komen te staan. Het doel van de whitepaper is om inzicht te geven in de investering die jullie gaan doen. Transparantie is bij zo’n project erg belangrijk. Er komt namelijk meer kijken bij het bouwen van een nieuwe WordPress-website dan je misschien denkt. Uiteindelijk moet deze investering zich terug gaan verdienen in een professionele, converterende website.

Bedenk ook: prijs zegt niet alles. Zoek de beste match qua partner en ga voor transparantie. Niet alleen het kostenplaatje is belangrijk, maar zeker ook expertise, service en de klik die jullie met een internetmarketingbureau hebben. Meer weten over de kosten van een website? Wij vertellen in de whitepaper alles over de prijsindicatie, waar jullie op moeten letten in dit proces en we geven tips voor het vergelijken van offertes.