none
Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 09 september 2021

Overstappen of niet: hoe tevreden ben jij met je internetbureau?

Nog even en het laatste kwartaal van 2021 begint. Nu de maatschappij en economie flink veranderd zijn, is jullie online aanwezigheid belangrijker dan ooit. Als je samenwerkt met een internetbureau, is die relatie ongetwijfeld op de proef gesteld. Zie je geen toekomst meer in die samenwerking, dan is dit hét moment om over te stappen. 

Wat er fout kan gaan in een samenwerking

Een partij kiezen die je website ontwikkelt en onderhoudt doe je niet zomaar. Het gaat in de regel om een langdurige overeenkomst. Normaalgesproken vergelijk je meerdere opties en kies je uiteindelijk voor de beste partner. En al ga je er niet van uit, er kunnen toch scheurtjes in zo’n samenwerking ontstaan. Misschien herken je één of meerdere van de onderstaande situaties.

Geen nieuwe ideeën
Als je steeds zelf met nieuwe ideeën moet komen of moet vragen of iets ook anders kan, zit je bij het verkeerde internetbureau. Het liefst wil je een proactieve partner die anticipeert op nieuwe ontwikkelingen en jullie ondersteunt in jullie groei.

Ja-knikkers die nooit tegengas geven
In het verlengde van het bovenstaande punt zijn de ja-knikkers. Ze doen braaf wat je opdraagt, zonder jouw ideeën of plannen ooit in twijfel te trekken. Zo’n internetbureau is vooral gemotiveerd door jullie geld en niet door de technische of creatieve uitdaging. Het is juist een goed teken als je webpartner af en toe op de rem trapt; dat is een teken dat het internetbureau het beste met jullie voor heeft.

Je wilt zelf content kunnen plaatsen
Niet elke website is makkelijk te wijzigen. Als je voor elke banner op de homepage en voor iedere nieuwe blogpost de webbouwer moet storen, verlies je snel de motivatie om de site up-to-date te houden. Als je als team niet zelf content kunt plaatsen op de site, is het een goed idee om over te stappen naar een site die op een CMS als WordPress draait.

Slechte communicatie
Communicatie is essentieel voor een vruchtbare samenwerking. Wanneer er niet naar jullie wordt geluisterd, er dingen gebeuren die niet worden gecommuniceerd, of er –erger nog– glashard wordt gelogen, zit er niets anders op dan de samenwerking te beëindigen.

Beloften niet nagekomen
Je bespreekt met een internetbureau je behoeften, waarna het bureau een site oplevert en daar periodiek onderhoud aan verricht. In een contract leggen jullie de afspraken vast, waar het bureau zich aan dient te houden. 

Veranderde behoeften
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie het huidige internetbureau zijn ontgroeid (of zij jullie). Als jullie digitale ambities verder gaan dan de technische kennis of kunde van de webbouwer reikt, is het tijd om een nieuwe partner te zoeken.

Hoe moeilijk of makkelijk is overstappen?

Als je erover nadenkt om te switchen van internetbureau, zul je eerst moeten nagaan of dat überhaupt kan. Eén en ander hangt af van de afspraken die je met het internetbureau hebt gemaakt. Loopt de overeenkomst bijvoorbeeld tot het einde van het kalenderjaar, dan weet je dat je niet al in maart kunt opzeggen. Maar aan de andere kant zul je rekening moeten houden met een mogelijke opzegtermijn; die is over het algemeen tussen de één en twee maanden.

Het contract is niet het enige waar je rekening mee moet houden bij een overstap. Er is ook een aantal zaken van meer technische aard die de moeilijkheidsgraad van een switch bepaalt.

Waar is je site mee gemaakt?
Op welk platform je site draait, is ook een belangrijke randvoorwaarde voor een naadloze overstap. Sommige internetbureaus werken met een eigen, gesloten beheersysteem (closed-source CMS). Wij van 2manydots geloven in de kracht en veelzijdigheid van het open-source CMS WordPress. Overstappen is dan altijd mogelijk.

Nieuwe domeinprovider nodig?
Het domein van je website staat, als het goed is, op je eigen naam. Als het geregistreerd staat bij het webbureau zelf, zul je het moeten verhuizen bij het beëindigen van het contract. Als het bij een externe provider staat, hoef je dit domein niet te verhuizen. 

Veranderen van host?
Jullie website staat op een server, die op zijn beurt van een hostingprovider is. Een webbouwer werkt het liefst met één hostingpartij samen. De kans is groot dat het nieuwe internetbureau dat je kiest een andere provider gebruikt. Een bureau als 2manydots kan de migratie van de ene host naar de andere voor je regelen, zonder dat je site op zwart hoeft of dat het je tijd kost.

E-mail op een andere host?
Veel bedrijven of instellingen hebben hun mailserver bij een andere leverancier staan dan de website. Is dit niet het geval dan is het goed om ook daar de voorwaarden voor een overstap te checken.

Samengevat kunnen verschillende onderdelen van je website bij uiteenlopende partijen zijn ondergebracht. Wellicht heb je hier al een goed beeld van. Zo niet, dan is het wel zo prettig als je toekomstige partner jou kan helpen om dit in kaart te brengen. 

Overstappen van webbouwer? Gratis migratie

2manydots is gespecialiseerd in WordPress-sites. Op dit populaire, open-source CMS draait inmiddels 30% van alle websites op internet. De kans is dan ook groot dat jullie site al op WordPress is gebouwd. Technisch bekeken maakt dat een overstap een stuk makkelijker.

Bij welke hostingprovider jullie site ook draait, een overstap naar 2manydots maken we zo pijnloos mogelijk. Migreren is in veel gevallen gratis! Wij verzorgen de eventuele migratie van de domeinnaam, hostingprovider en andere gerelateerde zaken. Wij nemen zelfs het contact van over met andere leveranciers (voor zover van toepassing).