Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Finn Ruijter, 04 januari 2022

Wat zijn jouw goede marketing-voornemens voor 2022?

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen. En die kansen vergroot je door doelen te stellen. Goede voornemens, maar dan met een plan. Als marketingprofessional heb je wellicht al een idee van de aandachtsgebieden voor 2022, maar ontbreekt het je nog aan concrete plannen. Met deze blogpost geven we je ideeën, gebaseerd op o.a. de laatste trends op het gebied van online marketing.

Let op: een plan heeft de grootste kans van slagen als je hem SMART maakt. Die afkorting staat voor (vertaald) specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden. Bedenk dus, zodra je hieronder een geschikt thema vindt, hoe je zo’n goed voornemen concreet kunt maken.

Minder uitgeven 

Moet je met hetzelfde of zelfs een kleiner marketingbudget rondkomen in 2022? Eén van de zaken waar je kosten op kunt besparen is online adverteren. Doe je aan SEA, dan kun je bijvoorbeeld de best converterende zoektermen identificeren en jouw SEO-inspanningen juist op die termen richten. Een hogere organische ranking in zoekmachines als Google geeft je ‘gratis’ bezoekers en een hogere kwaliteitsscore voor dat zoekzoek. Investeren in SEO bespaart je dus heel wat geld.

Het outsourcen van je digitale marketing kan ook een besparing opleveren. Je zet dan alleen de marketingspecialisten in die je op een bepaald moment nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een strateeg wanneer je de marketingstrategie gaat bepalen, een tekstschrijver wanneer het tijd is om content te produceren, en een conversie-specialist om je online resultaten te maximaliseren. Vaak kun je al voor minder dan 1 FTE zo’n compleet team inzetten.

En gebruik je nog drukwerk en merchandising, dan is dit een goed moment om dat ‘ouderwetse’ promotiemateriaal te heroverwegen. 

Meer leren

Er is maar één constante in de online wereld, en dat is verandering. Om relevant te blijven, als individu en als organisatie, is het daarom belangrijk om met die veranderingen mee te gaan. Met het lezen van (online) vakbladen en tech-nieuws kom je een heel eind, maar soms is een cursus of workshop een goed idee. 

Als online marketing professional profiteer je sowieso van HTML-kennis. Dit is meteen een goede introductie tot de wereld van programmeertalen. Maar misschien wil je liever iets over blockchains of kunstmatige intelligentie (AI) leren. Er zijn allerlei online platformen waarop dat kan, variërend van Coursera tot Codecademy.

Momenteel zijn seminars en beurzen vooral nog online. Je mist daarmee het face-to-face netwerken, maar tegelijkertijd bespaar je er tijd mee: aan het reizen, aan het rondslenteren tot de volgende presentatie begint, en ga zo maar door. Vaak zijn de online versies van beurzen ook stukken voordeliger of zelfs gratis. 

Conversie verhogen

Om je conversie te verhogen, zul je die eerst moeten meten. Vaak gebeurt dat wel, maar kan het nog beter. Er zijn namelijk zó veel zaken die je kunt meten: de inschrijvingen voor je nieuwsbrief, kliks vanuit je nieuwsbrief naar je website, aantal keren dat het chatvenster wordt geopend, enzovoort. Bekijk nog eens goed je KPI’s en bepaal welke statistieken daar graadmeters van kunnen zijn.

Het succes van je conversies kan in allerlei kleine details zitten: de kwaliteit van je content, de user experience, de mobielvriendelijkheid (zie hieronder) en social proof. In een eerdere blogpost gaven we je tips voor conversie-optimalisatie in 2022.

Betere content schrijven

Nieuwe bezoekers informeren, vermaken of zelfs betoveren? Dat doe je niet met droge content vol spelfouten. Daar zijn goede teksten voor nodig. Teksten die vragen van de bezoeker beantwoorden en jullie expertise tonen. Content die begrijpelijk is en niet om de hete brei heen draait.

De vraag is alleen: ga jij die teksten zelf schrijven of roep je daar externe hulp voor in? Als het je aan de tijd of de creativiteit ontbreekt om content te produceren, dan kun je een tekstschrijver in de arm nemen. Het goede nieuws is: de tekstschrijvers van 2manydots zijn óók beschikbaar voor opdrachtgevers zoals jij. 

Mobielvriendelijkheid verhogen

Steeds meer mensen grijpen hun smartphone om naar informatie te zoeken. Afhankelijk van de sector zo’n 60 tot 80 procent van de bezoekers een website mobiel op. Dit aandeel groeit nog steeds. Als jullie website niet mobile first is, lopen jullie achter. Maar ook als hij al is ontworpen voor mobiele bezoekers, is een periodieke test een goed idee. 

Niet alleen bezoekers houden van een site die op mobiel snel laadt en goed leesbaar is. Ook Google beloont je ervoor. Of, beter gezegd, Google kan je lager ranken als je niet mobielvriendelijk bent. De Page Experience-update van afgelopen zomer let vooral op de laadsnelheid en de veiligheid van mobiele websites.

Meer met video’s doen

Bezoekers hebben een onstilbare honger als het gaat om video-content. Die trend zet alleen maar verder door. De generatie van mensen die zijn opgegroeid met YouTube, Instagram en TikTok betreedt nu de arbeidsmarkt. Dit worden je potentiële klanten. 

Met korte video’s geef je deze consumenten en professionals wat ze willen: zo snel mogelijk zo veel mogelijk informatie. Alleen is de drempel om video’s te maken voor veel bedrijven hoog. Want wie moet jullie talking head worden? En hoe zorg je ervoor dat die video’s er professioneel uitzien? Hebben jullie überhaupt wel onderwerpen om video’s over te maken? Stuk voor stuk bezwaren waar jullie overheen moeten stappen om innovatief en opvallend te zijn. 

Video’s kunnen op zichzelf staande content zijn, maar kun je ook prima combineren met tekst. Door een video aan tekst toe te voegen, blijven bezoekers langer ‘hangen’ op een pagina, wat een signaal voor Google is dat je waardevolle content biedt. En dat merk je op den duur in de zoekmachine rankings.

Anticipeer op nieuwe trends

Eén van de geheimen van succes is snelheid. De eerste ergens in zijn. Om dat te bereiken, moet je visie hebben. Anticiperen en durven investeren in iets wat nu nog toekomstmuziek lijkt.
Een hulpmiddel waarmee je kunt zien waar internetgebruikers naar zoeken is Google Trends. Typ een specifiek zoekwoord in of bekijk een bepaalde categorie om te zien hoe de zoekopdrachten zich in de loop van tijd hebben ontwikkeld. Je weet wat ze zeggen: behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Maar als de lijn alsmaar blijft stijgen, heb je een mogelijke winnaar te pakken.