Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Gijs de Rooij, 24 april 2024

Wat is lokale SEO?

Lokale SEO is het optimaliseren van je online aanwezigheid om beter zichtbaar te worden in lokale zoekresultaten op Google. Het doel hiervan is dat jouw bedrijf opvalt bij potentiële klanten in je directe omgeving. Door lokale zoekwoorden, Google Maps en lokale bedrijfsvermeldingen strategisch te gebruiken, vergroot je de kans om bovenaan in de lokale organische resultaten te verschijnen. Dit is belangrijk voor elk bedrijf dat een fysieke locatie heeft of een specifieke lokale markt bedient.

Waarom is lokale SEO belangrijk?

Lokale SEO is erg belangrijk omdat het bedrijven helpt zichtbaar te zijn voor de lokale doelgroep op het moment dat ze zoeken naar relevante producten of diensten. Een goede lokale SEO-strategie verhoogt de kans op zowel online als fysieke bezoeken.

Voor wie is dit interessant?

Lokale SEO is belangrijk voor diverse soorten bedrijven. Fysieke winkels, een servicebedrijf dat op locatie werkt of als je evenementen organiseert in een specifieke regio. Het is ook cruciaal voor bedrijven met meerdere vestigingen om in elk gebied goed vindbaar te zijn. Statistieken van Google tonen aan dat:

  • 46% van alle zoekopdrachten een lokale zoekintentie heeft
  • Maar liefst 76% van de gebruikers die lokaal zoekt, de website binnen 24 uur bezoekt
  • 28% van die gebruikers koopt uiteindelijk ook daadwerkelijk iets.

Dit benadrukt het belang voor bedrijven om lokaal goed zichtbaar te zijn.

Lokale seo

Bedrijven met meerdere vestigingen

Als je een bedrijf runt met meerdere vestigingen, dan weet je hoe belangrijk het is om in elk van die gebieden zichtbaar te zijn. Dat is precies waar lokale SEO zijn waarde laat zien. Het zorgt ervoor dat elke locatie apart gevonden wordt in de lokale organische resultaten. Dit betekent dat als iemand in de buurt van één van je vestigingen zoekt naar wat jij aanbiedt, ze jouw bedrijf snel kunnen vinden. Dit is super belangrijk want het verhoogt niet alleen je zichtbaarheid, maar geeft je ook de kans om lokaal een connectie te maken met je klanten. Hierdoor neemt de kans op een bezoek aan jouw vestiging toe.

Gebiedsgebonden servicebedrijven

Voor servicebedrijven die hun diensten aanbieden in specifieke gebieden, zoals loodgieters, schoonmaakdiensten of dakdekkkers, is een lokale SEO strategie sterk aan te raden. Het helpt je bedrijf te verschijnen voor mensen in jouw servicegebied die op zoek zijn naar hetgeen wat jij te bieden hebt. Dit betekent dat wanneer iemand een lekkende kraan heeft en Google vraagt om hulp, jouw bedrijf als één van de eerste opties naar voren komt in de organische zoekresultaten. En omdat je lokaal opereert, is de kans groot dat je sneller kunt reageren dan iemand die van verder weg moet komen. Dat is een win-win voor jou en je klant.

Fysieke winkels

Heb je een fysieke winkel? Dan is lokale SEO je beste vriend om voetverkeer naar je winkel te trekken. Het zorgt ervoor dat mensen die in de buurt zijn en zoeken naar producten die jij verkoopt, jou gemakkelijk kunnen vinden. Stel je voor dat iemand op zoek is naar een nieuwe koffiemachine en jouw winkel verschijnt bovenaan in Google. De kans is groot dat ze bij jou binnenlopen in plaats van verder te zoeken. Dit is de kracht van lokaal gevonden worden. Het brengt de klanten direct naar je deur.

Lokale evenementen

Organiseer je evenementen op lokaal niveau? Dan weet je hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn in de lokale gemeenschap. Lokale SEO helpt hierbij door ervoor te zorgen dat je evenement gemakkelijk te vinden is voor mensen die geïnteresseerd zijn in wat er te doen is in hun omgeving. Organiseer je een muziekfestival, een kunsttentoonstelling of een buurtmarkt? Door je evenement te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten, vergroot je de kans dat mensen het vinden en besluiten langs te komen.

Tips om je website lokaal zichtbaar te maken

Laat je locatie terugkomen in je content

Laat ten eerste relevante lokale zoektermen terugkomen in de content van je pagina’s. Wil je dat je gevonden wordt op de zoekterm: internetbureau Tilburg. Plaats dit dan, in je URL, meta titel, meta descriptions, in je headings en in de lopende tekst. Hiermee is de start van het optimaliseren van je lokale SEO gemaakt.

Laat je NAP terugkomen op je pagina’s

NAP staat voor Naam, Adres, en Telefoonnummer. Het is belangrijk dat deze informatie consistent is over je gehele online aanwezigheid, van je website tot je social media profielen en lokale bedrijfsvermeldingen. Dit helpt zoekmachines (en mensen!) te bevestigen dat ze de juiste informatie over je bedrijf hebben, wat weer bijdraagt aan je lokale vindbaarheid.

Verkrijg lokale backlinks

Backlinks, of externe links naar je website, zijn goud waard voor jouw lokale vindbaarheid (lokale linkbuilding). Wanneer lokale bedrijven, kranten of zelfs bloggers naar je website linken, laat dit aan zoekmachines zien dat je een autoriteit bent. Ga relaties aan met andere lokale ondernemers en kijk waar jullie elkaar kunnen ondersteunen met backlinks. Dit is niet alleen goed voor je lokale SEO, maar bouwt ook waardevolle netwerken op binnen de regio.

Optimaliseer je GMB-profiel

Je Google My Business (GMB) profiel is je digitale etalage in Google en op Google Maps. Zorg ervoor dat je profiel volledig is ingevuld, met up-to-date informatie over je openingstijden, diensten, en natuurlijk je locatie. Voeg ook regelmatig nieuwe foto’s toe en reageer op reviews. Een actief en compleet GMB-profiel verhoogt je zichtbaarheid in Google, maar geeft ook potentiële klanten een goede eerste indruk van je bedrijf.

Je GMB-profiel wordt ook weergegeven in enkele speciale Google producten. Dit zijn de Local 3 Pack, de Local Finder en Google Maps. De ranking binnen deze producten gebeurt op basis van je profiel en staat volledig los van je website.

Local 3 pack

Local 3 Pack laat de drie hoogst gewaardeerde GMB-profielen met hun locaties zien. Met de filters kun je verder finetunen op je persoonlijke voorkeuren, zoals een bepaald aantal sterren of specifieke openingstijden. Zoek je bijvoorbeeld: internetbureau Tilburg, laat Google verschillende lokale resultaten zien zoals:

Local Finder

Wil je graag meer dan de eerste drie opties bekijken? Klik dan op ‘meer bedrijven’ onderaan de Local Pack en je komt terecht in de Local Finder. Je ziet dan ook de andere GMB’s waar je zoekterm op van toepassing is.

Google maps

Ook kun je lokale zoekopdrachten doen kan ook via Google Maps. Dit werkt verder op vrijwel hetzelfde als de Local Pack en Local Finder, maar je vindt dan resultaten uit een groter gebied. De lijst met zoekresultaten is dan ook een stuk uitgebreider. Door de juiste filters aan te klikken, vind je precies wat je zoekt. 

Optimaliseer je structured data

Structured data (of schema markup) is een manier om zoekmachines meer context te geven over de inhoud van je website. Door structured data te gebruiken voor je lokale vindbaarheid maak je het makkelijker voor zoekmachines om deze informatie correct te interpreteren en weer te geven in de zoekresultaten. Dit geeft je lokale SEO een flinke boost, omdat het je zichtbaarheid in de zoekresultaten verbetert.

Een manier om dit te bereiken is door het LocalBusiness schema toe te voegen aan je SEO-plugin. Dit kan je doen in het schema tabblad van Rank Math. Als je dit combineert met het Organisation schema, helpt het zoekmachines om de locatie en de lokale relevantie van je bedrijf te begrijpen. Dit verhoogt de kans dat je zichtbaar wordt in lokale zoekresultaten en op Google Maps, wat natuurlijk helpt om lokale klanten aan te trekken.

Ben je klant of wil je klant worden bij 2manydots? Dan nemen wij dit geheel op ons. Lees hier meer over op onze Resultsmatter pagina!

Uitbesteden aan een een specialist?

Wil jij je lokale zoekresultaten verbeteren? Soms is het slim om experts in te schakelen, en dat is zeker het geval met lokale SEO. Het kan behoorlijk complex worden, en de regels veranderen voortdurend. 2manydots is gespecialiseerd in lokale SEO en helpt je graag jouw lokale vindbaarheid te optimaliseren. We zorgen ervoor dat je bedrijf gevonden wordt door de mensen die ertoe doen: je lokale klanten.

Ben je klaar om je lokale zichtbaarheid een boost te geven en je lokale concurrenten te verslaan? Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.