Website laten maken
Overzicht
Geschreven door Gijs de Rooij, 23 februari 2024

Rank Math SEO handleiding: leer werken met deze plugin

Bij 2manydots zetten we al langere tijd Rank Math in, vooral voor onze Resultsmatter klanten die we ondersteunen in het verbeteren van hun online zichtbaarheid. RankMath bewijst zich als een ideale tool. Niet alleen om websites voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) aantrekkelijker te maken, maar ook om de implementatie van Structured Data naar een hoger niveau te brengen. Met deze Rank Math SEO handleiding maken we het jou super makkelijk om zelf aan de slag te gaan met de basisinstellingen en het optimaal invullen van het venster op je pagina.

Wat is Rank Math SEO?

Rank Math SEO is een veelzijdige WordPress SEO-plugin die websitebeheerders helpt hun content te optimaliseren voor zoekmachines. Met een gebruiksvriendelijke interface biedt het tools voor het verbeteren van de zichtbaarheid en ranking in zoekresultaten. De Rank Math plugin automatiseert vele SEO-taken, zoals metadata management, technische SEO-instellingen. Daarnaast heb je met Rank Math de beschikking over verschillende analysefuncties. Rank Math is ontworpen om zowel beginners als gevorderden te ondersteunen in hun SEO-strategieën. Dit doet Rank Math met gedetailleerde aanbevelingen en realtime inzichten.

Rank math seo

Rank Math PRO

Rank Math PRO is de premium versie van de Rank Math SEO-plugin, die geavanceerde functionaliteiten biedt bovenop de basisversie. Denk hierbij aan analyse-opties, het bijhouden van hoe je keywords presteren en verbeteringen voor WooCommerce SEO. Met deze pro versie krijg je ook toegang tot premium ondersteuning en updates. De premium versie van Rank Math is dus eigenlijk een must-have voor iedereen die serieus bezig is met de groei van hun online aanwezigheid.

Ben je klant bij 2manydots? Dan installeren wij altijd Rank Math Pro op je website!

Hoe werkt de plugin?

Rank Math analyseert je content en geeft suggesties om deze te verbeteren voor zoekmachines. Zodra je de Rank Math SEO plugin installeert, begint het met het scannen van je pagina’s en berichten. De focus van Rank Math ligt in het begin vooral op titels, beschrijvingen en gebruik van focus keywords. Rank Math geeft feedback en aanbevelingen in real-time, gebaseerd op SEO best practices. Dit alles gebeurt via een gebruiksvriendelijke interface, waardoor je gemakkelijk aanpassingen kunt maken en de SEO-waarde van je site kunt verhogen. Het mooie is dat Rank Math ontworpen is om zowel beginners als gevorderden te ondersteunen in hun SEO-strategie.

General tabblad

Het General tabblad in Rank Math is je centrale controlepaneel voor SEO-instellingen op een pagina of post. Hier kun je de SEO-titel, meta-beschrijving en focus keywords instellen. Ook regel je hier zaken zoals indexatievoorkeuren en sociale media previews. Dit tabblad maakt het beheren van de belangrijke SEO-elementen van je content gestroomlijnd en efficiënt, zodat je snel wijzigingen kunt aanbrengen en direct kunt zien hoe deze je SEO-prestaties beïnvloeden.

Seo plugin

Focus keyword

Het focus keyword is de pijler van je pagina- of postoptimalisatie in Rank Math. Je kiest een trefwoord waarop je wil dat je content gevonden wordt, en Rank Math analyseert hoe goed je content hierop is afgestemd. Het geeft specifieke aanbevelingen om je tekst, titels en meta-beschrijvingen te verbeteren, zodat ze beter aansluiten bij je gekozen trefwoord. Dit helpt om je content zo te structureren dat het aantrekkelijk is voor je bezoekers én voor zoekmachines.

SEO-titel

De SEO-titel is wat mensen zien in zoekresultaten en bepaalt vaak of ze op je link klikken. Rank Math helpt je een krachtige, trefwoordrijke titel te creëren die de aandacht trekt. Met de mogelijkheid om dynamische variabelen te gebruiken, kun je titels automatisch laten aanpassen aan de content van de pagina. Dit zorgt voor een efficiënte en effectieve manier om je titels voor SEO te optimaliseren.

Een schone, duidelijke permalink is belangrijk voor zowel gebruikerservaring als SEO. Rank Math maakt het eenvoudig om je permalinks te bewerken, zodat ze niet alleen je focus trefwoord bevatten, maar ook kort en makkelijk te onthouden zijn. Dit verbetert de vindbaarheid van je pagina’s en draagt bij aan een betere structuur van je website in de ogen van zoekmachines.

Meta description

De meta description is eigenlijk een korte samenvatting van je pagina of post in zoekresultaten. Met Rank Math kun je deze beschrijvingen optimaliseren, zodat ze niet alleen het focus trefwoord bevatten maar ook aanzetten tot actie. Een goede meta description maakt het verschil tussen wel of niet geklikt worden in de zoekresultaten. Een zeer belangrijk onderdeel van je SEO-strategie dus.

Additionele controles & leesbaarheid check

Rank Math biedt, naast de kern SEO-instellingen, extra controles en een leesbaarheid check om je content verder te verfijnen. Het ontwikkelt aspecten zoals de structuur van je tekst, de aanwezigheid van interne en externe links en gaat na of je content makkelijk te lezen is. Dit helpt om je SEO-score te verbeteren, maar zorgt er ook voor dat je bezoekers een prettige leeservaring hebben.

Advanced tabblad

Op het Advanced tabblad van Rank Math duik je dieper in de technische SEO-instellingen van je website. Dit is de plek waar je de robots meta tags aanpast, zodat je precies kunt aangeven welke pagina’s zoekmachines moeten indexeren en volgen. Ook kun je hier de canonieke URL’s instellen, wat belangrijk is om duplicate content te vermijden en zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina de voorkeur heeft. Gebruik dit tabblad om gedetailleerde aanpassingen te maken die ervoor zorgen dat je website optimaal wordt geïndexeerd en gepresenteerd in zoekmachineresultaten.

Plug in

Schema tabblad

Het Schema tabblad binnen Rank Math is jouw tool voor het instellen van schema markup, waarmee je de inhoud van je website beter definieert voor zoekmachines. In het schema tabblad kies je het juiste schema type voor je pagina of post, zoals Artikel, Product of FAQ. Het correct instellen van schema markup verbetert niet alleen je SEO, maar vergroot ook de kans dat je content wordt uitgelicht als rich snippets in zoekresultaten en het zorgt voor een krachtige xml sitemap. Volg de stappen op dit tabblad om je content van de juiste schema’s te voorzien en zo de zichtbaarheid in zoekmachines te verhogen.

Add on

Social tabblad

Het Social tabblad in Rank Math faciliteert specifieke instellingen voor hoe je content wordt weergegeven op sociale media. Denk aan het instellen van unieke titels, beschrijvingen en afbeeldingen voor platforms zoals Facebook en Twitter. Door deze sociale media previews te optimaliseren, kun je de aantrekkelijkheid en het delen van je content op sociale netwerken flink verbeteren. Een goede presentatie op sociale media resulteert in meer verkeer naar je site en het verhoogt de algehele betrokkenheid. Volg de instructies op dit tabblad om ervoor te zorgen dat je content altijd klaar is om een sterke indruk te maken op sociale media.

Sociale media

Niet alles hoeft groen te zijn!

Bij het optimaliseren van je website met Rank Math, streef je misschien naar volledig groene indicatoren, denkend dat dit de sleutel is tot SEO-succes. We zullen je die zorg meteen ontnemen. Niet alles hoeft groen te zijn om goed te presteren in zoekmachines. SEO is een complex veld waarin de intentie van de zoekopdracht, de kwaliteit van de content en gebruikerservaring zwaarder kunnen wegen dan het strikt volgen van alle aanbevelingen. Een pagina kan uitstekend ranken met enkele oranje of rode punten, zolang de inhoud maar waardevol en relevant is voor de beoogde doelgroep.

Het blindelings najagen van groene scores kan leiden tot overoptimalisatie, wat de leesbaarheid en authenticiteit van je content schaadt. Focus daarom op het creëren van rijke, gebruikersgerichte content, terwijl je de SEO-praktijken van Rank Math gebruikt als richtlijnen. Niet als onwrikbare regels.

Onze content checklist

Met deze handige gids weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Van SEO-tips tot schrijfadviezen, onze checklist helpt je om content te creëren die leest als een trein en hoog scoort in Google. Maak je contentcreatieproces efficiënter en effectiever. Klik nu, download onze content checklist gratis, en begin met het publiceren van content die echt resultaat oplevert!

Downloaden en Rank Math installeren

Ben je klant bij 2manydots? Dan installeren wij Rank Math voor jou!

Stap 1: Om te beginnen installeer je Rank Math via de WordPress plugin repository. Dat doe je alsvolgt. Log in op je WordPress-dashboard. Navigeer naar ‘Plugins’ > ‘Nieuwe toevoegen’.

Stap 2: Zoek in de zoekbalk naar ‘Rank Math SEO’.

Stap 3: Je ziet de Rank Math SEO-plugin verschijnen. Klik op ‘Nu installeren’. Wacht tot de installatie voltooid is en klik daarna op ‘Activeren’.

Rank Math Wizard starten

Stap 1: Na activatie opent Rank Math automatisch de Setup Wizard. Klik op ‘Start Wizard’ om te beginnen.

Stap 2: Volg de stappen in de wizard. Je wordt gevraagd om je website type te kiezen (blog, webshop, etc.), en je sociale profielen in te vullen.

Stap 3: Stel de Google Analytics-instellingen in en kies andere basisconfiguraties zoals sitemap-instellingen. Klik op ‘Opslaan en doorgaan’ na elke sectie.

Installatie wizard

Verbinden met Google Services

Stap 1: In de Setup Wizard kom je een sectie tegen om Rank Math te verbinden met Google Services, zoals Google Analytics en Search Console.

Stap 2: Klik op ‘Verbinden met Google Services’ en volg de stappen om je Google-account te koppelen. Dit geeft inzicht in je siteprestaties rechtstreeks in het WordPress-dashboard.

Stap 3: Kies de relevante Google Analytics- en Search Console-profielen voor je website en sla je voorkeuren op.

Installatie wizard

Sitemap inrichten

Stap 1: Binnen de Setup Wizard of via het dashboard van Rank Math, navigeer je naar de sitemapinstellingen.

Stap 2: Schakel de sitemap-functie in als deze nog niet actief is. Configureer vervolgens welke inhoudstypen (posts, pagina’s, producten) je in je sitemap wilt opnemen.

Stap 3: Pas indien nodig geavanceerde sitemapinstellingen aan, zoals de frequentie van updates of het uitsluiten van specifieke berichten. Sla je wijzigingen op.

Benoem ook news & video sitemap

Sitemaps

SEO tweaks instellen

Stap 1: Na de basissetup, biedt Rank Math de mogelijkheid om verder te finetunen met SEO Tweaks. Dit vind je onder ‘Rank Math’ > ‘Dashboard’ > ‘Algemene instellingen’.

Stap 2: Hier kun je instellingen aanpassen zoals noindex-statussen, breadcrumbs configureren, en hoe metatags worden weergegeven.

Stap 3: Maak gebruik van de aanbevolen instellingen of pas ze aan naar jouw voorkeur. Zorg ervoor dat je na het maken van wijzigingen altijd op ‘Wijzigingen opslaan’ klikt.

Actieve installaties

Als laatste: geavanceerde opties

Deze instellingen laten je toe om verder te finetunen hoe je site wordt geïndexeerd en gepresenteerd in zoekmachines. Je kunt bijvoorbeeld gedetailleerde instellingen aanpassen voor sitemaps, breadcrumbs en sociale media-integraties. Ook kun je bepalen hoe meta tags worden gebruikt, de prestaties van je website analyseren en de toegankelijkheid van pagina’s voor zoekmachines instellen.

Role manager

De Role Manager functie van Rank Math is een krachtig hulpmiddel voor websites met meerdere gebruikers. Het stelt je in staat om te bepalen welke gebruikers toegang hebben tot verschillende SEO-functies binnen de Rank Math plugin. Dit is bijzonder nuttig in een omgeving waar meerdere auteurs, redacteuren of sitebeheerders samenwerken. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat alleen bepaalde rollen wijzigingen kunnen aanbrengen in de SEO-instellingen, terwijl andere rollen alleen bepaalde SEO-gegevens kunnen bekijken. Dit helpt om de integriteit van je SEO-strategie te bewaren en zorgt ervoor dat alleen bevoegde gebruikers wijzigingen kunnen doorvoeren.

404 + redirections

Rank Math’s 404 + Redirections module is een tool voor het beheren van niet-gevonden pagina’s en het omleiden van verkeer naar de juiste inhoud. Het helpt bij het identificeren van 404-fouten. Dit is een melding die je krijgt wanneer een pagina niet gevonden wordt. Vervolgens kun je gemakkelijk redirects instellen om bezoekers automatisch door te sturen naar relevante pagina’s, waardoor de gebruikerservaring verbetert en potentiële SEO-nadelen worden verminderd. Deze tool is belangrijk voor het onderhouden van een gezonde site-structuur, vooral voor grotere sites die regelmatig content updaten of verwijderen.

Schema markup

Schema markup is een SEO-functie in Rank Math die je helpt om rich snippets in zoekmachineresultaten te genereren. Door schema markup toe te voegen aan je pagina’s, kun je zoekmachines gedetailleerde informatie geven over de inhoud van je pagina’s. Dit geeft een impuls aan jouw online zichtbaarheid, omdat het helpt om uitgelichte snippets, sterrenbeoordelingen en andere informatie direct in de zoekresultaten weer te geven. Het correct instellen van schema markup leidt tot hogere klikfrequenties en meer verkeer naar je website.

Switchen van Yoast naar Rank Math

Rank Math biedt een importeerfunctie waarmee je bestaande SEO-gegevens van Yoast SEO direct kunt overzetten naar Rank Math, zonder verlies van gegevens. Dit omvat titels, beschrijvingen, meta data en zelfs focus trefwoorden. Door deze overgang kun je profiteren van de geavanceerde functies van Rank Math zonder de zorgen over het handmatig overzetten van gegevens of het opnieuw opbouwen van je SEO-instellingen vanaf nul.

Extra bruikbare functies van de SEO plugin

  • ACF: ACF (Advanced Custom Fields) integratie met Rank Math maakt het mogelijk om SEO-data dynamisch toe te voegen aan de door ACF gemaakte velden. Dit betekent dat je maatwerk velden kunt benutten voor SEO-doeleinden. Deze integratie zorgt ervoor dat zelfs de meest unieke content volledig SEO-geoptimaliseerd kan worden, waardoor je site een betere kans heeft om hoog te scoren in zoekmachineresultaten.
  • Image SEO: Dit is een functie van Rank Math die automatisch optimalisaties toepast op je afbeeldingen. Denk aan het toevoegen van ALT-teksten en titels gebaseerd op parameters die je instelt. Afbeeldingen worden zo een waardevol onderdeel van je SEO-strategie, waardoor je site niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook beter scoort in zoekresultaten.
  • Instant Indexing: Zorgt ervoor dat je content sneller wordt opgepikt door zoekmachines. Met deze functie kun je direct pagina’s, posts en andere contenttypes naar Google sturen voor indexering. Dit is vooral handig voor het snel verkrijgen van zichtbaarheid voor nieuwe of geüpdatete content, waardoor je niet hoeft te wachten tot zoekmachines je site op natuurlijke wijze crawlen.
  • Local SEO: Dit is een set van optimalisatiefuncties in Rank Math specifiek gericht op bedrijven die lokaal opereren. Het helpt je om je website te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten, inclusief het toevoegen van gestructureerde gegevens voor bedrijven. Denk hierbij aan openingstijden, locatie en contactinformatie. Dit vergroot de kans dat je verschijnt in lokale zoekresultaten en Google Maps.
  • Link counter: Deze functie helpt je bij het bijhouden van interne en externe links in je content. Het geeft inzicht in hoe je pagina’s met elkaar verbonden zijn. Zeer belangrijk voor een goede site-structuur en SEO. Door een gezonde balans van interne links te onderhouden, kun je de gebruikservaring verbeteren en zoekmachines helpen om de relevantie van je pagina’s te begrijpen.
  • Schema (structured data): In Rank Math maakt het eenvoudig om gestructureerde gegevens toe te voegen aan je content. Deze data helpt zoekmachines om de context van je pagina’s beter te begrijpen. Door schema markup correct te gebruiken, verbeter je niet alleen je SEO, maar ook de manier waarop je content wordt gepresenteerd in zoekresultaten.
  • SEO-analyzer: Dit is een feature van Rank Math die je website doorlicht op algemene SEO-issues. Het genereert een gedetailleerd rapport met aanbevelingen voor verbeteringen op gebieden zoals site-snelheid, mobiele bruikbaarheid, basis SEO-instellingen en meer. Deze tool biedt waardevolle inzichten om je site te optimaliseren en potentiële problemen te identificeren die je ranking kunnen beïnvloeden.

Laat een specialist het werk doen!

Wil jij dat jouw website beter gevonden wordt, maar heb je geen tijd om een SEO-expert te worden? Laat ons dan helpen! Onze SEO-experts weten precies hoe ze jouw site met Rank Math kunnen boosten, zodat jij hoger in Google komt zonder dat je er zelf veel voor hoeft te doen. Geef jezelf de ruimte om te focussen op wat je het liefst doet, terwijl wij zorgen voor de technische kant. Klinkt goed? Neem contact met ons op en laten we samen aan de slag gaan!